Posni medenjaci
Ja sam oduševljena brzinom kojom se
prave ovi medenjaci, kao i vrlo jednostavnim postupkom i malim brojem sastojaka. O ukusu da i ne
govorim, predivni su! 🍯
Uvek sam, nekako, mislila da nije baš lako
napraviti medenjake koji će ličiti na one kupovne, pa tako nikada nisam ni
tražila takve recepte, a kamoli isprobala iste. Ovaj sam slučajno spazila,
tražeći neki drugi recept. Komentari ispod recepta ubedili su me da ga i ja
isprobam.
Sastojci:
2 kašike meda
5 kašika šećera
100 ml jestivog
ulja
100 ml vode
oko 400 g brašna
1 kašičica
cimeta
malo đumbira u
prahu, po ukusu (nije obavezno)
pola kašičice
sode bikarbone
pola kašičice
praška za pecivo
🍃🌸🍃
Način pripreme:
Vodu uliti u šerpu, dodati ulje, šećer i med, pa staviti na šporet da se
ugreje (ne da proključa). Kada se ugreje, skloniti sa šporeta (bar sam ja tako
uradila, iako u receptu ne stoji), dodati brašno, cimet, sodu bikarbonu i
prašak za pecivo. Sve lepo promešati i umesiti testo. Ja sam ostavila testo da
se prohladi, rastanjila ga oklagijom na, otprilike, pola santimetra debljine, i
potom čašom vadila medenjake. Testo je bilo malo tvrđe, možda sam dodala malo
više brašna nego što je trebalo, ali to nije uopšte uticalo na kasniju mekoću i ukus
medenjaka. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni
zagrejanoj na 180 stepeni dok ne dobiju lepu boju.
Sa ovim merama dobijate jedan pleh medenjaka.
Meni su ovi medenjaci lepši od kupovnih: mekani su, aromatični, a i
možete sami regulisati količinu šećera, meda i začina, sve po sopstvenom ukusu!
Ako probate, javite mi utiske! ✉ 😊
Do narednog recepta,
Prijatno! 🍪
🎅🎄⛄☃
Коментари
Постави коментар