Posni hrskavi krekeri
Recept za ove krekere sam sama osmislila,
jer sam prethodno na internetu tražila i tražila, i nisam našla recept koji mi
odgovara. I bolje što ga nisam našla, jer tako ne bi nastala ova lepota od
krekera.😊
Želela sam, pre svega, da budu posni, i, koliko-toliko zdravi. Naravno, to ništa ne vredi ako nisu ukusni! 😁 E, pa, ovi krekeri su sve to u jednom.
Potrebni
sastojci:
250 g
integralnog brašna
200 g
pšeničnog brašna
50 g lanenog
semena
50 g ovsenih
pahuljica
220 ml vode
1 supena kašika
suvog kvasca
100 do 150 ml suncokretovog
ulja (ako ne koristite suncokretovo, verujem da može i sa nekim drugim)
1
do 2 kašičice soli, po ukusu
1 kašičica aleve
paprike
još malo vode za
premazivanje
malo susama za
posipanje
još malo brašna,
ako je potrebno
Način pripreme:
Prvo sameljite lan, ne potpuno, nije
loše ako poneka semenkica ostane cela, lepše će izgledati. :) Ali, neka veći
deo bude samleven. U veću posudu ulijte 220 ml tople vode, dodajte kvasac i
promešajte. Dodajte i ulje i so. Zatim, dodajte obe vrste brašna koje ste
prethodno sjedinili sa ovsenim pahuljicama i semenkama lana. Sve lepo sjedinite i
umesite testo koje ne bi trebalo da bude baš tvrdo. A, ukoliko je potrebno, dodajte još malo brašna. Dobijeno testo treba razvući
oklagijom na debljinu od oko 4 mm. Možete i deblje, onda će krekeri biti mekši,
a ovako su baš hrskavi. Pomešajte malo vode sa alevom paprikom i time premažite
razvučeno testo, a zatim ga pospite susamom. Nakon toga, izrežite ga na
pravougaonike željene veličine i dobijene krekere ređajte na pleh obložen
papirom za pečenje. Dobićete jedan i po pleh krekera, a, ako ipak odlučite da
krekeri budu deblji, mislim da ćete napuniti njima jedan pleh. Pecite ih u
rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne dobiju lepu boju i ne budu više mekani.
Budite oprezni, jer su tanki i mogu lako da izgore.
Jako, jako ukusna i ,,zarazna''
grickalica, pogodna za užinu, ili doručak i večeru (ako niste mnogo gladni 😄),
kako želite. 😉 Meni se odlično slažu uz puter od kikirikija. Najbolje je pojesti ih istog dana kada su i napravljeni, jer
sutradan budu malo tvrđi, no, i dalje odlični.
Javite mi ukoliko ih isprobate, pa i ako
budete pravili neke izmene, slobodno komentarišite, biće mi drago da čitam vaša
iskustva. A radovala bih se i fotografijama vaših kulinarskih majstorija, zato
mi ih šaljite na facebook stranicu.
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар