Veganske bombice sa bananom i kokosom
Zdrav veganski slatkiš bez dodatog
šećera. 👍
Na ovaj recept naišla sam kada sam bila
u potrazi za nekim zdravim slatkišem, bez šećera, po mogućstvu - veganskim. Ove
kuglice su baš takve: bez šećera, zdrave, veganske, a pored toga, prave se vrlo
jednostavno i brzo! Malo sam izmenila osnovni recept, i mere sam uzimala
odokativno, ništa nisam merila. Ovde možete naći originalan recept, a ja ću vam
preneti svoju varijantu, sa približnim merama. Kod ovog slatkiša se ne može nikako pogrešiti,
možete dodavati ono što volite, ili pak izbaciti sastojke koje vam se baš i ne
dopadaju. Količinu sastojaka takođe možete menjati. Bitno je samo da dobijete
ujednačenu smesu od koje možete formirati ove prekrasne bombice. 😌
Potrebni sastojci za 10-ak kuglica:
- 1 banana;
- 1 do 2 kašike sitno seckanih oraha;
- 1 do 2 kašike sitno seckanog suvog
grožđa;
- pola kašičice kakaoa;
- na vrh kašičice cimeta;
- kokosovo brašno (dodajte onoliko
koliko je potrebno da se dobije homogena smesa + za dekoraciju).
Kao što vidite, izostavila sam sok od
pomorandže, bademe i vanilu u prahu, a umesto urmi sam koristila suvo grožđe.
Pravila sam sa onim što sam tog trenutka imala u kući. Urme volim mnogo više od
suvog grožđa, ali... :) I sa ovim
sastojcima bombice su bile vrlo ukusne.
Način pripreme:
Bananu ispasirajte viljuškom. Dodajte
joj sitno seckane orahe i suvo grožđe, cimet i kakao. Sve to sjedinite, pa
postepeno dodajte kokosovo brašno i krenite smesu mešati rukom, kako biste
mogli odrediti odgovarajuću gustinu. Banana je ,,popila'' dosta kokosa, tako da
ovaj sok od pomorandže uopšte nije falio, samo bi dodatno razredio smesu. A, ne
znam ni koliko bi uspeo da doprinese ukusu. Kada dobijete odgovarajuću smesu,
pravite od nje kuglice, uvaljajte ih u kokos, i potom stavite u frižider na
sat-dva pre služenja, da se lepo stegnu. Čuvajte ih u frižideru.
Iako u njihovom sastavu nema šećera, bombice
su jako slatke, po mom ukusu preslatke. 😁 Banana i suvo grožđe su tu odigrali
najveću ulogu. Naišla sam na podatak da u 40 grama suvog grožđa ima čak 24
grama šećera! 😲 Srećom, trebalo bi da se radi o prirodnom šećeru.
Aromatične, zanimljivog ukusa, pogodne
za vegane. Dominantni su ukusi banane i kokosa, iza
kojih se provlači aroma cimeta, dok hrskavost oraha doprinosi razbijanju
monotonije. Mislim da bi sa pečenim bademima bile fantastične!
Radovala bih se vašim verzijama ovog
slatkiša, zato mi obavezno šaljite svoje fotografije ovih kolačića na stranicu bloga, i
rado ću ih tamo i objaviti.
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар