09.11.2016.

Sočan slatki hleb sa jabukama, orasima i suvim grožđem


Prekrasan slatki hleb koji se slobodno može nazvati i kolačem. 


Inspiraciju za ovaj hleb sam pronašla na istom blogu na kome sam otkrila recept za sos od jabuka koji ide u sastav ovog hleba - Na tanjiru. Budući da nisam imala sve sastojke koji su u originalnom receptu, unela sam neke male izmene, pa ću vam recept tako i preneti. Znajte da ćete po njemu dobiti jedan vrlo sočan, sladak, mirišljav hleb, vrrrlo izdašan, a ostaje mek danima!
 


Potrebni sastojci:

 80 g integralnog brašna
180 g belog brašna
1 kašičica praška za pecivo
 1 kašičica sode bikarbone
1/4 kašičice soli
1 kašičica cimeta
80 g seckanih oraha
60 g seckanog suvog grožđa

300 g sosa od jabuka
1 jaje
60 g otopljenog putera
 120 g jogurta
oko 70 g šećera
 1 kesica vanilin šećera


Način pripreme:

U jednu posudu sipati brašno, dodati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet, seckane orahe i suvo grožđe, pa sve izmešati. U drugoj činiji umutiti jaje (ja sam viljuškom), dodati sos od jabuka, istopljeni puter, jogurt i šećer koji ste pomešali sa vanilin šećerom. Dobijenu smesu prespite u prethodnu, sa brašnom, i sve varjačom lagano sjedinite. Izlijte smesu u tepsiju/kalup i stavite da se peče u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Ja sam ga pekla duže od pola sata, ali uz stalno proveravanje. Spolja je brzo dobio finu boju, ali je iznutra dugo bio mokar (proveravala sam čačkalicom), pa zbog toga pečenje mora duže da traje. Nekoliko puta sam hleb bockala čačkalicom, i onda kada se na nju više nije lepilo testo, hleb je bio gotov. :) 


Hleb pustite da se malo prohladi u kalupu, a potom ga izvadite i umotajte u krpu. Vrlo je lep i kad je topao, ali ja ipak više volim kada se potpuno ohladi. Jako podseća na neki kolač sa jabukama. Po meni je bio dovoljno sladak, zato ga i nisam doživljavala kao hleb, nego baš kao kolač. :) Preovladava ukus jabuka i oraha (koji daju i hrskavost ovoj poslastici), a suvo grožđe ga čini još zanimljivijim, pravim voćnim kolačem. Naravno, cimet je uvek tu gde su i jabuke, pa se u ovoj kombinaciji savršeno uklapa! Nameravam da isprobam i razne kombinacije voća i orašastih plodova. :)



Ovaj slatki hleb može biti idealna užina, ili doručak. Dosta je ,,težak'', pa je teško pojesti više od jednog parčeta. Ovakvog, kakvo je na slikama. :) Zato mi je i potrajao 3 dana, a i trećeg je bio podjednako mekan kao prvog, a čuvala sam ga na sobnoj temperaturi umotanog u krpu. To me je stvarno jako pozitivno iznenadilo!. Sigurna sam da ću ga stalno praviti, a posebno sada, jer, čini mi se da je nekako baš jesenje-zimski kolač/hleb, i savršen je za hladne dane. Uz šolju čaja i čitanje omiljene knjige... divota! ^.^

Ukoliko isprobate recept, šaljite mi fotografije na stranicu bloga. :)



Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар