Sos od jabuka
Brzo i lako se sprema, a može se
koristiti za razne poslastice.
Recept sam pronašla na divnom blogu: Na tanjiru (obavezno pogledajte!). Volim da čitam recepte na tom blogu, jer
stvarno ima dosta onih koji mi se sviđaju, ima i puno veganskih recepata, a sve
dato uz prelepe fotografije. I, tako slučajno naiđem na recept za sos od
jabuka, videh gde mogu da upotrebim isti (vi ćete to saznati u narednom postu
:D), a pošto su mi se iz činije na stolu smeškale tri jabuke, odmah sam se
bacila na posao!
Meni je bilo potrebno 300 ml ovog sosa,
i tačno toliko sam i dobila kuvajući sos od dve jabuke koje su zajedno težile
400 grama. Vi ćete uzeti onoliko koliko je vama potrebno, ali je možda bolje da
za početak probate manju količinu, ukoliko već niste ovo ranije pravili (kao i ja).
Dakle, potrebni sastojci za 300 ml sosa:
- 2 jabuke (oko
400 g)
- kašičica šećera
(može, a i ne mora)
- malo cimeta u
prahu
- malo
vanilin-šećera
- nekoliko kašika
vode (5-6)
Nisam ispratila originalni recept u
potpunosti, već sam unela male izmene, najviše zbog toga što se kod mene radilo
o dosta manjoj količini.
Način pripreme:
Jabuke oljuštiti, očistiti od semenki,
iseckati što sitnije i staviti u posudu u koju ste sipali malo vode. Dodajte
kašičicu šećera, malo vanilin šećera i stavite na šporet da se kuva. Kuvajte uz
povremeno mešanje na umerenoj vatri. Ukoliko je potrebno, dodajte još vode.
Kuvajte dok komadići jabuke ne budu skroz skuvani i omekšali. Sklonite sa
vatre, izgnječite smesu viljuškom, i dobijenu pire-smesu prespite u činiju. Dodajte još i cimet, promešajte, i vaš sos je spreman!
Kod Milice na blogu možete naći više o
tome na koje sve načine možete koristiti ovaj sos, a ja ću vam ubrzo pripremiti
post sa receptom u koji sam ubacila baš ovaj sos sa slika. :) Sos je vrlo zanimljiv,
sočan i mirisan, zdrav, a uz to se može koristiti na puno načina, pa verujem da
će se često pripremati u mojoj kuhinji. :)
Hvala ti puno na preporuci i na povjerenju da isprobaš recepte sa mog bloga. :) Super je sos od jabuka, a tvoj baš lijepo izgleda, savršen samo sa staviti preko kaše ili hljeba sa nekim puterom od orašastih plodova ili sjemenki. :) Puno pozdrava i hvala još jednom! <3
ОдговориИзбришиHvala tebi na ovakvoj podršci! <3 Ove pohvale mi puno znače, a naročito što dolaze od nekog čijem se radu iskreno divim! :) Uskoro ću objaviti i recept za slatki hleb koji sam radila po tvom receptu. ;) Pozdravljam i ja tebe puno, i rado ću nastaviti da isprobavam tvoje recepte! :*
Избриши