Čokoladne kocke


Čokoladne kocke, ali bez čokolade. :) Međutim, bogate su kakaom, pa im drugačije ime ni ne priliči. 



Vrlo jednostavan kolač koji se pravi od sastojaka koje verovatno uvek imate u kući. Vazdušast i sočan, verujem da mu nijedan ljubitelj čokoladnih ukusa ne bi odoleo.


Potrebni sastojci:

Za testo:

-  2 šolje* jogurta
-  2,5 šolje brašna
-  2/3 šolje šećera (u originalnom receptu je cela šolja šećera)
-  pola šolje ulja
-  2 kašike kakaoa
-  2 kašičice sode bikarbone

Za preliv:

-  100 g margarina
-  10 kašika mleka
-  8-10 kašika šećera
-  2 kašike kakaoa

* korišćena je šolja od 250 ml  


 
 
Priprema:

U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao i sodu bikarbonu, pa dodajte jogurt i ulje i mutite mikserom dok se sve dobro ne sjedini. Izlijte u prethodno podmazan pleh (veličine otprilike 20x30 cm) i pecite na 200 stepeni. Neću vam reći koliko dugo, zato što ja nikada ne uzimam u obzir ono šta piše u receptu, već sama proveravam i pečem dok se ne ispeče. :D Najbolje je da čačkalicom proveravate kad je gotov, jer je crn, i teže je videti kada je stvarno pečen.

Kad se kolač ohladi, prelijete ga prelivom koji se pravi na sledeći način:
U posudu sipate mleko, dodate mu šećer, i stavite na šporet da se šećer otopi. Zatim u to dodate margarin i kakao, pustite da se i margarin otopi (uz povremeno mešanje) i sve lepo ujednači, pa sklonite posudu sa šporeta. Preliv je gotov!




Po želji, kolač možete posuti kokosom, dok još nije upio preliv. Možete i mlevenim orasima, lešnicima, čime god volite. Meni je i sa kokosom, a i bez njega - odličan! Nisam odolela, pa sam ga probala dok je preliv bio još topao, pa je i tada kolač bio jaaako ukusan, vrlo sočan i bogatog čokoladnog ukusa

Probajte, i šaljite mi slike na fb stranicu, i ja ću ih tamo i objaviti.
 


Prijatno!


Коментари