Pohovana palenta
Zanimljiv način pripreme palente, vrlo
lak, a rezultat je očaravajuć! Nisam ljubitelj prženja i prženih jela, ali, s
vremena na vreme mogu se počastiti ovako ukusnom palentom!
Pohovana palenta više nije obična
palenta! Hrskava korica i meka unutrašnjost odličan su spoj, a neko ko ne zna o čemu se radi
teško bi pogodio šta je to u stvari! Mene je oduševila, svima koji su je probali
se svidela, i zato verujem da će se povremeno naći kod mene na stolu, kao
doručak ili večera. Pogledajte recept, možda je i vi pripremite već danas!
Sastojci:
100 g palente (kukuruznog griza)
400 ml vode
1/2 - 1 kašičica
soli
malo bibera
1 kašičica
suncokretovog ulja
Za pohovanje:
brašno
prezle
1 jaje
malo soli
suncokretovo ulje za prženje (ili koje inače koristite)
I još, kao preliv (može i ne
mora):
gusti jogurt
majonez
kačkavalj
beli luk u prahu
Priprema:
Vodu uliti u veću šerpu, sipati malo
ulja i oko pola kašičice soli. Staviti na šporet, da proključa. Kada voda provri, dodati palentu neprestano
mešajući. Ubrzo isključiti šporet. Kuvati uz neprestano mešanje oko 3 minuta.
Skloniti sa šporeta, dodati još soli ako je potrebno, i malo bibera. Izručiti
smesu u pleh dimenzija 30x18 cm koji ste prethodno malo nakvasili vodom. Smesu lepo
rasporediti i ostaviti da se ohladi i stegne.
Ohlađenu palentu seći na 10 većih ili 15
manjih pravougaonika.
U jedan tanjir stavite malo brašna, u
drugi prezle, a u treći umućeno jaje kome ste dodali malo soli.
Isečenu palentu prvo uvaljajte u brašno,
potom umočite u jaje, a zatim u prezle, tako da svako parče bude lepo obloženo
sa svih strana.
Pržite u tiganju, na zagrejanom ulju,
prvo sa jedne, pa sa druge strane. Pohovanu palentu odlažite na papirni ubrus,
da upije masnoću.
Služiti toplo, mada je jako lepa i kada
se ohladi.
Ovako pripremljenu palentu možete
služiti bez ikakvih dodataka, ali je još lepša ako joj nešto dodate. Ja volim
da pomešam gusti jogurt, majonez i malo belog luka u prahu. Takođe je lepo
narezati tanke listiće kačkavalja i staviti preko pohovane palente dok je još
vrela. Verovatno bi bila odlična i uz bilo koji vaš omiljeni umak ili sos.
Kao što sam već napisala, palenta je
preukusna dok je topla, ali se meni jako svidela i kada se potpuno ohladila.
Ostavila sam nekoliko parčeta za doručak (pohovala sam je za večeru prethodnog
dana) i u slast ih pojela, bez ikakvog preliva! Ovako pripremljena palenta ima
posve drugačiji ukus od one koju samo skuvamo. Više nije onako jednostavna i
dosadna, već potpuno preobražena! :)
Recept sam pronašla na blogu Gaga u kujni, i hvala joj na njemu! ♡
Ukoliko i vi rešite da isprobate recept,
volela bih da mi javite svoje utiske. Obavezno mi pišite! :) Na fejsbuku me
pronađite ovde.
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар