Baget
Ako biste da probate malo drugačiji hleb, da
uživate u hrskavoj korici i prozračnoj unutrašnjosti, divnom ukusu i mirisu, nastavite sa čitanjem,
jer u nastavku sledi recept baš za takav hleb!
Baget obožavam dok je još pomalo topao i
vrlo hrskav. Takav se brzo pojede, jer je malen, ali i zato što je izuzetno ukusan. Ide uz sve,
i uz kuvano jelo i uz namaze, ali je prilično neodoljiv i bez ičega. Ono što
ostane za sutradan volim da pretvorim u domaći Bake Rolls, ali o tome nekom drugom
prilikom. Iako je potrebno nešto više vremena za pripremu ovakvog hleba, većina
tog vremena odlazi na samo narastanje testa, tako da aktivnog rada tu ima vrlo
malo.
Sastojci:
500 g mekog
belog brašna + još malo za mešenje
300 ml tople
vode
7 g suvog kvasca
1 kašičica
šećera
1 kašičica soli
2 kašike
suncokretovog ulja + za premazivanje
Priprema:
- U toplu vodu dodati kvasac, šećer i
kašičicu brašna, promešati, i ostaviti da nadođe.
- U veću posudu prosejati brašno, dodati
so i promešati. Potom dodati i nadošli kvasac i ulje, zamesiti glatko testo,
ostaviti ga u nauljenoj posudi i pokriti krpom.
- Nakon sat vremena premesiti testo i
vratiti ga u činiju. Opet ga ostaviti da narasta još sat vremena.
- Posle sat vremena, testo ponovo
premesiti i vratiti u činiju.
- Sačekati da testo opet naraste (najmanje
pola sata) i podeliti ga na 2 ili 3 jednaka dela, u zavisnosti od toga kakve
bagete želite, veće ili manje.
- Svaki deo rukama razviti u pravougaonik
i urolati u veknu.
- Odložiti na pleh prekriven papirom za
pečenje i ostaviti da narastaju još 60-90 minuta.
- 15-ak minuta pre pečenja, hlebove
dijagonalno zarezati oštrim nožem.
- Neposredno pre pečenja, premazati ih
mešavinom tople vode i ulja.
- Peći u rerni zagrejanoj na 200˚C.
Ukoliko primetite da brzo dobijaju boju, smanjite temperaturu na 180˚C i
ostavite da se ispeku do kraja.
- Pečene bagete izvaditi iz pleha i
ostaviti da se ohlade na rešetki.
Napravljen na ovaj način, baget je vrlo
hrskav, ali ukoliko želite da bude malo mekši, možete ga nakon pečenja uviti u
krpu, pa će tako imati nešto mekšu koricu. Jako je ukusan i kada se sutradan
podgreje. Kora bude malo tvrđa, pa je najbolje podgrejati ga u rerni, ako uopšte
nešto ostane za sutradan. :D Ja ga podgrejem tako što uzmem komad papira za
pečenje u koji mogu da uvijem ostatak hleba, dobro ga natopim vodom i ocedim,
pa u takav papir uvijem baget. Stavim ga tako u neki pleh i ubacim u rernu
zagrejanu na 150-180˚C. Hlebu je potrebno 10-ak minuta da povrati svežinu i
tada ga izvadim iz rerne. Možete i sami proveriti, ukoliko je papir suv, a hleb mekan, to je to. Bude kao tek ispečen!
Nadam se da će se ljubiteljima ove vrste
francuskog hleba ovaj recept dopasti i ispuniti njihova očekivanja. Ja volim
da ga pravim kad procenim da ću imati dovoljno vremena da ga napravim kako
treba, da ga pustim da narasta koliko treba i da bude baš onakav kakav treba da bude - hrskav spolja, vazdušast i mekan iznutra. ^.^ Volim ga i zbog Bake Rolls-a koji
sutradan mogu da napravim. O njemu vam pišem ubrzo, nadam se. :)
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар