Slatke pekarske kifle
Mekane, ukusne i vrlo izdašne kiflice punjene sosom od jabuka.
Isprva nisam planirala da objavljujem recept (bar
zasada) jer sam kiflice pekla uveče, a fotografije pod veštačkim svetlom nikad
ne ispadnu dobre. Međutim, kada sam videla kako su ukusne i neverovatno mekane,
a pritom ih je bilo toliko da je ostalo i za sutradan, iskoristila sam priliku
i uslikala ih na ovom pravom prolećnom suncu, jer ovaj recept moram da podelim sa vama! 🌞
Originalni recept sam pronašla ovde, a ja sam promenila samo to što sam
ih pretvorila u slatke kiflice, jer su u originalu neutralne.
Sastojci:
oko 850 g brašna (tip 400)
1 kesica suvog kvasca
250 ml mleka
250 ml vode
180 ml jestivog ulja (suncokretovog)
3 kašike šećera
1 kašičica soli
Fil:
3-4 jabuke (ja sam koristila Zlatni delišes)
1-2 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
malo cimeta
I još:
trećina šoljice mleka za premazivanje
šećer u prahu za posipanje
🌱🌸🌱
Priprema:
U veću posudu sipati toplo mleko, dodati kvasac, 3 kašike šećera,
kašičicu brašna, promešati i ostaviti da kvasac ,,proradi''. Zatim u tu smesu
dodati 250 ml tople vode, ulje i postepeno dodavati prosejano brašno i kašičicu
soli. Ukoliko je potrebno, dodati još brašna, ali ne preterujte, jer testo
treba biti mekano. Umešeno testo vratite u posudu, pokrijte čistom krpom i
ostavite na toplom da narasta oko sat vremena.
Naraslo testo podeliti na 2 dela. Uzeti jedan deo testa i oklagijom
tanko razvući u veliki krug. Nožem podeliti krug na 16 trouglova. Na svaki stavljati
fil po želji i motati kiflice. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa, tako
da ćete dobiti 32 kiflice. Kada ste ih poređali u pleh(ove) (meni su ispala dva
puna pleha!) ostavite ih najmanje pola sata da narastaju, a neposredno pred
pečenje premažite ih mlekom. Pecite ih na 200 stepeni dok ne porumene. Moje su
se prilično brzo ispekle.
Sos od jabuka pravila sam po ovom receptu, ali možete ih puniti i bilo
kojim džemom, kremom, sve kako volite. Ja planiram da probam i slanu, pa i
neutralnu varijantu, jer su kiflice stvarno izvrsne. Kako ko proba samo se
čuje: ,,mmm mm mmmm'', ništa ne progovaraju, samo uzimaju sledeću. 😂 Ovaj
recept, sasvim sigurno, ide u omiljene. 💕
Do narednog recepta,
Prijatno!
Presavršeno izgledaju! Jedva čekam da i sama pokušam da ih napravim. :)
ОдговориИзбришиFashion, Beauty and Style
Hvala! Drago mi je da ti se sviđaju. :) Obavezno javi utiske! ;)
ИзбришиPravila sam ih juce, savrsensrvo od kiflica, u startu sam vruce pojela 7-8 komada i jedva se zaustavila. Sad pravim novu turu. Hvala na receptu!
ОдговориИзбришиHvala Vama na podeljenim utiscima! :) Jako mi je drago da su Vam se dopale! <3 Hvala na poverenju. ^_^
ИзбришиSve iskreno objasnjeno u receptu,savrsene su
ОдговориИзбришиHvala Vam, draga Biljana! :)
ИзбришиMnogo mi je drago što Vam se sviđaju. ^_^
Prijatno! :))
Nikad nisam vidjela ljepše kifle..bravo,danas isprobavam😍😍
ОдговориИзбришиHvala puno! <3 Obavezno javite utiske! :)
ИзбришиKoliko se dugo peku
ОдговориИзбришиSve zavisi od rerne. Moja je prilično jaka, pa one već za 15 minuta budu gotove. Bitno je da lepo porumene, da ne budu suviše blede odozgo, kako biste znali da su i iznutra lepo ispečene. Mislim da je 15 do 20 minuta dovoljno. :)
ИзбришиJavite kako su ispale!