Potaž od povrća
Vrlo ukusno i zdravo jelo, stvoreno baš za hladne zimske dane.
Potaž (Potage) je zapravo vrsta supe, odnosno čorbe, ali
je karakterističan po tome što je kremast i bez ikakvih komadića (povrća) u sebi. Inspirisana
Mirjaninim receptom (Od slatkoga slađe), i opremljena divnom Metalac šerpom, uz
malo truda dobila sam divan rezultat - jako ukusan potaž od povrća! :)
Pomenuti recept se, osim na blogu Od
slatkoga slađe nalazi i u knjizi Mirjane Šmit - ...i od slanoga ponešto. Malo
sam ga izmenila, pa ću vam ga tako i preneti.
Sastojci:
pola praziluka (od
dela bližeg korenu)
2-3 kašike
suncokretovog ulja
2 šargarepe
2 krompira
150-200 g
karfiola
150-200 g
brokolija
mešavina začina
crni biber
peršun
1,4 l vode
200 ml mleka
1 parče hleba
slatka mlevena
paprika
sušeni bosiljak
crni biber
malo suncokretovog ulja
malo suncokretovog ulja
Priprema:
Iseckati praziluk, staviti ga u šerpu,
naliti malo ulja i propržiti. Zatim dodati šargarepu isečenu na kolutove,
dodati vodu, i ostaviti da se kuva 10-ak minuta. Dodati očišćen krompir isečen na
kockice, nedugo zatim i komade karfiola, začiniti biberom i mešavinom začina, te
ostaviti da se kuva dok povrće ne omekša (brokoli dodati pred kraj kuvanja).
Povrće usitniti (koristila sam blender), dodati mleko, i ostaviti potaž da još
jednom proključa. Posuti peršunom i skloniti sa šporeta.
Potaž servirati sa kockicama prepečenog
hleba.
Ovako se one spremaju: parče hleba iseći
na kockice, pobiberiti, preliti sa malo ulja, dodati malo slatke mlevene
paprike i sušenog bosiljka, lepo izmešati rukama, rasporediti u manju tepsiju i
staviti u rernu na 100˚C da se suši. Povremeno mešati i paziti da ne
izgori. Brzo će biti gotov.
Pravila sam ih od kupovnog hleba, i to
svežeg. Ipak ih najviše volim kada su od domaćeg hleba od juče, iako su tada
znatno tvrđe. Ove su bile hrskave i prozračne, i pritom jako ukusne! Možete im
slobodno dodati još neki začin koji volite, ne morate se ograničiti na ovo što
sam ja upotrebila.
Potaž je jako kremast, vrlo ukusan, a u kombinaciji
sa prepečenim hlebom je tako neodoljiv! Količinu povrća možete sami odrediti po
svojoj želji, ali, srazmerno sa tim menjajte i količinu tečnosti.
Za mene je ovo jedan kompletan obrok,
zdrav i ukusan. Ljubiteljima karfiola i brokolija mora se dopasti, jer su baš
njihovi ukusi ovde dominantni. Pritom mi se jako sviđa divna zelena boja za koju je zaslužan brokoli, a još mi se i slaže uz ovu preslatku šerpu. :D
Ukoliko odlučite da napravite i probate
ovaj čarobni potaž, pišite mi svoje utiske ovde, ili na fejsbuku. Šaljite mi i
fotografije isprobanog recepta, a ja ću ih vrlo rado objaviti na stranici. ♡
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар