Karamel torta sa bananama
Baš sam ponosna na ovaj svoj recept, i vrlo ga rado delim sa vama, nadajući se da ćete poželeti da ga isprobate. ♡
Kako prolazi vreme, i ja sve više kuvam, pečem i mesim, sve više učim,
tako se sve češće dešava da prepravljam recepte na koje naiđem, da kombinujem
više njih, ili da smišljam neke nove, svoje. Ovo poslednje se najviše odnosi na
torte, zato što tu ima toliko prostora za improvizaciju! Volim da omiljene
ukuse smestim u jednu tortu, ali vodeći pri tome računa da se ukusi slažu. :)
Ne sećam se kada sam (i da li sam, uopšte) probala kombinaciju karamele i
banane, ali sam nekako bila ubeđena da je to odličan spoj! Tu je još i
patišpanj sa orasima, malo kremaste vanile i bogata čokoladna glazura. To
sigurno ne može biti loše! :)
Zamislila sam da torta bude okrugla, iako češće pravim(o) velike,
četvrtaste torte. Paradoks je da, zapravo, oduvek više volim one okrugle, što zbog izgleda
cele torte, što zbog izgleda pojedinačnih parčića. :)
Pravi se prilično brzo i jednostavno, pa mislim da bi se i početnici u
kuhinji vrlo lepo snašli sa njom.
Potrebni sastojci:
Za jedan patišpanj:
3 jajeta
3 kašike šećera
3-4 kašike oraha
1,5 kašika glatkog brašna
*peku se dva ovakva patišpanja
Za fil od karamele:
4 pudinga sa ukusom karamele (koristila sam C puding)
12 kašika šećera
1 l mleka
170 g margarina (ili putera)
100 g šečera u prahu
Za fil od vanile:
1 C šlag sa ukusom vanile
130 ml mleka
2-3 banane
100 g čokolade za kuvanje
80 g margarina
pola kašičice ulja
Priprema:
Najbolje je, pre svega, skuvati puding, kako bi se ohladio dok
pripremite patišpanje. Skuvajte 4 pudinga, kojima ste dodali 12 kašika šećera, u litri mleka, po uputstvu sa kesice.
Ostavite ga sa strane, da se ohladi. Možete ga izneti u hladniju prostoriju,
ili ga povremeno mešati kašikom (tako nećete dozvoliti da se odozgo stvori
korica). Znajte da će puding biti jako gust.
Za patišpanj odvojite belanca od žumanaca, pa ih mikserom umutite u sneg.
Postepeno dodajte šećer i lepo sjedinite. Dodajte jedno po jedno žumance
neprestano muteći. Zatim dodajte i orahe, pa mikserom lepo sjedinite.
Dodajte i brašno, pa isključite mikser i brašno lagano umešajte kašikom. Smesu
izlijte u okrugli kalup (može i tepsija) prečnika 26 cm, obložen papirom za
pečenje. Pecite na 180˚ dok ne porumeni. Čačkalicom proverite da li je pečen.
Ceo postupak ponovite i za drugi patišpanj.
Ohlađeni puding malo umutite mikserom, da postane kremastiji. U drugoj
posudi umutite margarin (puter) sa šećerom u prahu. Dodajte mu umućeni puding i
lepo sjedinite mikserom. Smesu rasporedite u dve posude, tako što ćete u jednu
staviti 3, 4 pune kašike smese više nego u drugu.
Šlag umutite sa mlekom, po uputstvu sa kesice. Odložite ga u frižider.
Banane oljuštite i narežite na kolutove, ni tanke, ni predebele. Meni su
bile dovoljne dve banane srednje veličine.
Na tanjir za tortu stavite ohlađeni patišpanj. Preko njega nanesite fil od pudinga iz one posude u kojoj ga ima manje. Lepo rasporedite. Na tu
smesu ređajte kolutove banana tako da prekrijete celu površinu. Zatim, preko
banana nanesite šlag od vanile. Stavite i drugu koru i blago je pritisnite
rukama. Preko nanesite preostalu smesu od pudinga i njome okolo premažite celu tortu,
u tanjem sloju.
Margarin za glazuru stavite u jednu posudu, pa na šporet, i pustite da
se otopi i proključa. Potom ga sklonite sa šporeta i dodajte mu čokoladu
izlomljenu na parčad, i malo ulja. Mešajte dok se sva čokolada ne otopi. Odmah
prelijte tortu, jer se glazura brzo steže! Tortu čuvajte u frižideru.
Ja sam glazuru pripremala i stavljala sutradan, a do tada je torta
strpljivo čekala u frižideru i lepo se stegla.
Pre no što krenem da nabrajam sve lepote ove torte, evo jedne napomene:
Ovo je bilo prvi put da tortu prelivam čokoladnom glazurom, tako da za
to nisam imala provereni recept. Tražeći na internetu, ovaj recept mi je u pretrazi
izašao prvi, pa još pod nazivom Savršena čokoladna glazura. Tu je bilo i puno
pozitivnih komentara, te zato reših da baš po tom receptu i pravim glazuru. Sada to ne bih
učinila, samo zato što se neverovatno brzo stegla (tome je sigurno doprinela i
hladnoća torte) i što je bila vrlo nezgodna za sečenje - lomila se. Morala sam
nožem sa zupcima lagano seći po površini torte, dok se ne bi probio debeli sloj
čokolade. Glazura je, s druge strane, predivnog ukusa i podseća me na čokoladu kojom se prelivaju
sladoledi, i divno je hrskava. Ipak, izgleda da se zbog margarina tako brzo
stegla, da nisam uspela da je nanesem sa strane, već je ostala samo odozgo i
zato je taj sloj tako debeo. Možda je trebalo da u smesu dodam i malo mleka,
kako bi glazura bila tečnija. Dobra stvar je što je bila neverovatno ukusna, pa sam joj oprostila muke
koje mi je zadala! Ukoliko imate provereni recept za čokoladnu glazuru, možete
raditi po njemu. A možete i da ga napišete u komentaru. :)
Kao što sam i pretpostavljala, kombinacija
karamele i banane je savršena, a kad se tome doda kremasti sloj sa ukusom
vanile, mekani biskvit sa orasima i divna hrskava čokolada, uživanje je
zagarantovano! Svi su se slojevi nekako stopili, njihovi se ukusi divno
uklapaju i sve je jedna fantastična celina. Biskvit je mekan i vazdušast, a
filovi vrlo kremasti, slatki taman koliko treba, a banana narušava monotoniju, i
torti daje izvesnu svežinu. Po želji, možete tortu sa strane ukrasiti mlevenim orasima, lešnicima, bademima... Kao i svaka torta, i ova postaje sve lepša i lepša
što duže stoji, pa je zato bolje napraviti je dan pre služenja.
Od pristupačnih i jednostavnih sastojaka možete dobiti jednu vrlo lepu
poslasticu! Nadam se da sam uspela da vam prenesem svu njenu krasotu i probudila u vama želju da je napravite. Jako bih se radovala vašim utiscima. Možete mi pisati
ovde, ili na fejsbuku. ♡
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар