Mlečni hleb
Vrlo ukusan hleb, mekan i svež.
Kao i više puta do sada, inspiraciju sam i za ovaj
recept pronašla na blogu Moje grne. Na fotografijama mi je hleb izgledao
jako lepo, a pretpostavila sam da će zbog mleka i sirćeta biti svež i sutradan
(što mi je bitno), te zato odlučih da ga probam. Kupovne hlebove jedem izuzetno
retko, jedino onda kada nemam vremena da umesim domaći. Zbog toga rado
isprobavam recepte za hleb, a ima ih jako puno, tako da ne moram iz dana u dan
jesti istu vrstu hleba. Nekad bude postan, nekad sa mlekom; nekad je od
integralnog a nekad od belog ili crnog brašna; nekad je to kukuruzni ili ražani
hleb... Ne dopadnu mi se baš svi recepti koje probam, ali vama prenosim samo
one koje volim i koji uspeju iz prve, a ovo je jedan od njih. ♡
Sastojci:
500 ml mleka
20 g svežeg
kvasca (ili kesica suvog)
oko 1 kg mekog
brašna
120 ml suncokretovog
ulja
1 puna kašičica
šećera
1,5 ravna
kašičica soli
1 kašika vinskog
sirćeta
Priprema:
U posudu uliti toplo mleko, u njega
izmrviti kvasac, dodati šećer, i lepo razmutiti. Tome dodati više od polovine
prosejanog brašna, so, sirće i ulje, i varjačom promešati. Postepeno dodavati
brašno i mesiti testo dok ne prestane da se lepi za ruke. Možda vam neće biti
potreban ceo kilogram brašna, zato bolje dodajte postepeno, jer testo treba
biti mekano i glatko.
Umešeno testo staviti u posudu, pokriti
krpom i ostaviti na toplom, da narasta oko sat vremena.
Nadošlo testo podeliti na dve jufke,
lagano ih premesiti i razvući u elipsasti oblik, pa urolati oblikujući hleb.
Staviti dobijene veknice u pleh obložen papirom za pečenje, malo ih odozgo
zaseći nožem na nekoliko mesta, pokriti krpom, i ostaviti ih oko pola sata da
narastaju pre pečenja. Peći u rerni zagrejanoj na 200˚-220˚ nekih 10-ak minuta,
a potom smanjiti na 180˚ i peći dok ne dobiju rumenu boju. Ne bi valjalo
izvaditi ih prerano iz rerne, da slučajno ne ostane testo iznutra živo. Meni se
to nije desilo ni kada sam ovaj hleb prvi put pravila (fotografije su
napravljene tada), tako da su male šanse da se to vama dogodi, ali bolje je da
upozorim na vreme. :)
Pečene hlebove umotati u krpu. Sačekati
da se prohlade pre služenja.
Hleb je jako ukusan, topi se u ustima, a
ostaje svež i sutradan. Već neko vreme često pravim hleb koji je sličnog
sastava, s tim što se on pravi sa vodom, a podjednako je divan, tako da,
ukoliko želite postan hleb, mleko slobodno možete zameniti vodom. Takođe, kada
pravim taj hleb, nakon pečenja ga, dok je još vreo, premažem suncokretovim
uljem i sačekam da ga korica upije, a potom ga uvijem u krpu. Nakon toga bude
divan, kora je mekana još dugo! Verujem da se taj ,,trik'' može primeniti i kod
ovog hleba.
Eto, za sve ljubitelje domaćeg hleba, još jedan recept koji možete da
pribeležite i nekad isprobate. Utiske mi možete pisati ovde, ili na fejsbuk stranici bloga. Možete mi slati i fotografije isprobanog recepta, a ja ću ih sa
zadovoljstvom objaviti na stranici.
Do narednog recepta,
Коментари
Постави коментар