Humus (Namaz od leblebije)


Moj omiljeni namaz! ♡


Mislim da se humus ili mnogo voli, ili se uopšte ne voli! :D Meni se dopao čim sam ga prvi put probala, i odmah sam znala da ću ga ubuduće stalno spremati.

Iako verujem da većina vas zna za ovo jelo, možda se nađe neko ko se sada po prvi put susreće sa njim. Da ne bih sada prepisivala tekst o njemu sa Vikipedije, vi samo kliknite ovde i pročitajte ga, ako vas zanima. Ukratko, humus je namaz od leblebije (nauta) i tahinija (paste od susama).


Nailazeći na mnoštvo recepata za humus na internetu, uvidela sam da, što se tiče osnovnog, klasičnog recepta, nema značajnih razlika među njima, ali se taj osnovni recept može nadograđivati raznim sastojcima. Meni je kao neki vodič poslužio recept sa bloga Od slatkoga slađe. S obzirom na to da humus uvek pravim po ukusu i otprilike, ne merim sastojke, preneću vam pomenuti recept (uz malo izmena) sa tamo datim merama.

 
Sastojci:

200 g sirovih leblebija
2 kašike tahinija
sok od pola limuna
voda u kojoj su se kuvale leblebije (dodavati po potrebi)
suncokretovo ili maslinovo ulje
beli luk u prahu
malo mlevenog kumina
biber
so


Priprema:

Tahini ne kupujem, već pripremam sama. To je vrlo lako i nije skupo, pa tako možete i vi. Na suvom tiganju pecite željenu količinu susama oko 2 minuta. Pazite da ne izgori. Zatim ga sameljite sitno, da dobijete prah. Pomešajte ga sa suncokretovim uljem da se dobije fina pasta. Posolite po ukusu. To je to, tahini pasta je spremna! Uvek je pravim neposredno pre pripreme humusa.

Leblebiju potopite u vodu veče pre pripreme, poklopite i ostavite tako preko noći. Sutradan je ocedite i isperite, stavite u dublju šerpu, prelijte vodom i kuvajte na umerenoj temperaturi. Kuvajte je dok ne bude mekana, takoreći pred raspadanjem. Tek pred kraj kuvanja je malo posolite. Skuvanu leblebiju ocedite i prohladite. Pošto ljuspice, uglavnom, ne otpadnu tokom kuvanja, ja sva zrna lepo oljuštim, kako bih dobila fin i gladak namaz. Kada je u pitanju manja količina leblebija, to nije neki problem, ali bi bilo malo zamorno kada bih skuvala više. :) No, to ide vrlo lako, tako da to neizostavno radim. Tako očišćena zrna leblebije možete samleti u nekoj jačoj seckalici, blenderu (nisam probala), a možete ih i zgnječiti viljuškom, jer su jako mekana.
Postepeno, po potrebi, dodajte vodu u kojoj se leblebija kuvala. Zatim dodajte tahini, kao i ostale sastojke. Sve lepo sjedinite, probajte, pa ćete sami videti treba li povećati količinu nekog od sastojaka.Vaš namaz je spreman! Najbolje je da odstoji nekoliko sati u frižideru pre služenja, kako bi se svi ukusi lepo sjedinili.

Napomena: Što se ulja tiče, nekad koristim suncokretovo, nekad maslinovo, ali, znajte da će maslinovo ulje dati jači ukus namazu. Ponekad u namaz stavim nekoliko zrna kima,  ali i on zna da bude prilično dominantan, tako da je bolje da ga izostavite u slučaju da vam nije na listi omiljenih začina. :)


Uz humus najviše volim da jedem neki domaći hleb, Naan, tortilje ili lepinjice. Volim da ga kombinujem sa ajvarom, a nekad zagrejem malo ulja, dodam mu mlevenu papriku, malo belog luka u prahu i soli, i tom smesom prelijem humus. :)


Nikada ne pravim veliku količinu humusa (uglavnom skuvam oko 100 g sirovih leblebija), tako da ga ne čuvam duže od tri dana. Obavezno stoji u frižideru, u zatvorenoj posudi, i uvek odvadim željenu količinu za određeni obrok, kako mi ne bi mrvice sa noža ostajale po njemu. 


Jako volim humus, i najradije ga jedem za večeru ili doručak. Ukoliko ste vegetarijanac, veganpostite, ili samo želite da povremeno pojedete nešto novo i drugačije, ovo vam može postati jedno od omiljenih jela. Lako se sprema, vrlo je zdravo, ali i jako ukusno! Nadam se da će neko od vas nakon čitanja ovog recepta probati da po prvi put napravi ovaj namaz. Ako se i vi zaljubite u njega, obavezno mi pišite! Ovde, ili na fejsbuk stranici. ♡


Do narednog recepta, 

Prijatno!

Коментари

  1. medju onima sam koji su ga zavoleli na prvi zalogaj - napravim ga puno i sve sama pojedem...svišaju mi se fotografije u ovom postu!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар