Lenja pita sa pekmezom i orasima
Kolač koji mene ukusom jako podseća na londonske štanglice, ali se pravi
brže i lakše. Lagan, vazdušast, sočan i taaako ukusan! ♡
Mene je ova pita osvojila na prvi zalogaj. Slična je štanglicama sa orasima, ali džem od kajsija unosi veliku razliku. Testo se pravi malo
drugačije, ali je podjednako meko (možda čak i mekše), a kolač je i sutradan
podjednako svež i još ukusniji. Mene strašno podseća i na one tortice čiji je
proizvođač bio Takovo, ako se ne varam. Obožavala sam ih kad sam bila mala!
Jasno je onda zašto mi se i ovaj kolač toliko sviđa. :)
Recept sam pronašla na sajtu ReciPeci. Od sastojaka koje uglavnom uvek
imamo u kući, dobija se divan kolač. Mislim da mogu da ga ne vole samo oni koji
ne vole orahe i kajsije, odnosno, džem od istih. Svi ostali tražiće parče više!
Sastojci:
3 jajeta
180-200 g šećera
2,5 čaše* oštrog brašna
1 čaša jogurta
1 šolja ulja (Doncafe šolja za kafu, to je nešto
manje od 200 ml)
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
5 punih kašika pekmeza od kajsija
2 čaše mlevenih oraha
*koristila sam čašu od 200 ml
Priprema:
Mutiti mikserom jaja sa šećerom i
vanilin šećerom tako dugo da masa postane lepo penasta. Dodati ulje, nedugo
zatim i jogurt, sve vreme muteći mikserom. Postepeno dodavati prosejano brašno
pomešano sa praškom za pecivo i sve lepo sjediniti. U podmazan i pobrašnjen pleh/tepsiju (koristila
sam četvrtastu tepsiju dimenzija 20x30 cm, otprilike) izliti polovinu smese,
poravnati, i staviti u rernu zagrejanu na 180˚C. Testo peći tek toliko da se
malo zapeče, odnosno, da se odozgo formira korica da biste preko nje naneli
fil. Izvadite polupečeni biskvit iz rerne, premažite ga ravnomerno pekmezom
(koji prethodno treba malo izraditi kašikom), pa preko njega ravnomerno rukom
pospite mlevene orahe. Preko toga izlijte ostatak smese za testo, poravnajte
kašikom i vratite u rernu. Pecite kolač dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Kada se
malo prohladi, režite ga na štanglice i pospite šećerom u prahu.
Kod mene se fil nije našao baš na
sredini pite, jer sam ipak malo više testa usula za prvi deo. To, međutim,
ništa nije smetalo da se kolač lepo ispeče, tako da ne brinete ukoliko i vi
nemate naviku da merite smesu kako bi delovi bili jednaki.
Iako je kolač najlepši kada se potpuno
ohladi, naravno da ne mogu da izdržim do tada! Čak i vruć je predivan, ali
pazite da se ne opečete, jer se džem sporije hladi. Ipak se malo strpite, mada znam da je jako teško.
:D Nadam se da fotografije mogu da vam bar malo dočaraju lepotu ovog
jednostavnog kolača, koji može komotno rame uz rame sa londonskim štanglicama.
:)
Verujem da će ova lenja pita oduševiti i vas, i
volela bih da mi javite svoje utiske, ukoliko je isprobate. Pišite mi ovde ili
na fejsbuk stranici (gde mi možete poslati i fotografije kolača u vašoj
izradi). Radujem se vašim komentarima!
Do narednog recepta,
Prijatno! 🎄
Коментари
Постави коментар