Sos od jabuka



Brzo i lako se sprema, a može se koristiti za razne poslastice.



Recept sam pronašla na divnom blogu: Na tanjiru (obavezno pogledajte!). Volim da čitam recepte na tom blogu, jer stvarno ima dosta onih koji mi se sviđaju, ima i puno veganskih recepata, a sve dato uz prelepe fotografije. I, tako slučajno naiđem na recept za sos od jabuka, videh gde mogu da upotrebim isti (vi ćete to saznati u narednom postu :D), a pošto su mi se iz činije na stolu smeškale tri jabuke, odmah sam se bacila na posao! 




Meni je bilo potrebno 300 ml ovog sosa, i tačno toliko sam i dobila kuvajući sos od dve jabuke koje su zajedno težile 400 grama. Vi ćete uzeti onoliko koliko je vama potrebno, ali je možda bolje da za početak probate manju količinu, ukoliko već niste ovo ranije pravili (kao i ja).

Dakle, potrebni sastojci za 300 ml sosa:

- 2 jabuke (oko 400 g)
- kašičica šećera (može, a i ne mora)
- malo cimeta u prahu
- malo vanilin-šećera
- nekoliko kašika vode (5-6)

Nisam ispratila originalni recept u potpunosti, već sam unela male izmene, najviše zbog toga što se kod mene radilo o dosta manjoj količini. 



Način pripreme:

Jabuke oljuštiti, očistiti od semenki, iseckati što sitnije i staviti u posudu u koju ste sipali malo vode. Dodajte kašičicu šećera, malo vanilin šećera i stavite na šporet da se kuva. Kuvajte uz povremeno mešanje na umerenoj vatri. Ukoliko je potrebno, dodajte još vode. Kuvajte dok komadići jabuke ne budu skroz skuvani i omekšali. Sklonite sa vatre, izgnječite smesu viljuškom, i dobijenu pire-smesu prespite u činiju. Dodajte još i cimet, promešajte, i vaš sos je spreman!

Kod Milice na blogu možete naći više o tome na koje sve načine možete koristiti ovaj sos, a ja ću vam ubrzo pripremiti post sa receptom u koji sam ubacila baš ovaj sos sa slika. :) Sos je vrlo zanimljiv, sočan i mirisan, zdrav, a uz to se može koristiti na puno načina, pa verujem da će se često pripremati u mojoj kuhinji. :)


Prijatno!



Коментари

  1. Hvala ti puno na preporuci i na povjerenju da isprobaš recepte sa mog bloga. :) Super je sos od jabuka, a tvoj baš lijepo izgleda, savršen samo sa staviti preko kaše ili hljeba sa nekim puterom od orašastih plodova ili sjemenki. :) Puno pozdrava i hvala još jednom! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi na ovakvoj podršci! <3 Ove pohvale mi puno znače, a naročito što dolaze od nekog čijem se radu iskreno divim! :) Uskoro ću objaviti i recept za slatki hleb koji sam radila po tvom receptu. ;) Pozdravljam i ja tebe puno, i rado ću nastaviti da isprobavam tvoje recepte! :*

      Избриши

Постави коментар