Mekane zemičke i namaz od sira i paprike

Fino mekano pecivo savršeno za vegetarijanske burgere, sendviče ili namaze. Topi se u ustima, prelepo izgleda i lako se pravi. A, ovaj divni namaz od paprike i sira se tako jednostavno i brzo priprema, da nisam želela stavljati ga kao zaseban recept na blogu, te sam zato odlučila da ga dodam uz recept za zemičke. Ionako odlično ide uz njih.


Iako trenutno nije sezona paprika, recept za namaz će vam poslužiti za sledeću godinu, a, sezona zemički je uvek. :) U njih možete strpati falafel, pljeskavicu od pasulja, pečurki ili povrća, humus, sir, ajvar, pavlaku... Nadam se da će vam se dopasti. Evo recepta u nastavku:


Sastojci za zemičke:

oko 700 g + 1 kašičica brašna
250 +150 ml mleka
1 kesica suvog kvasca
1 kašika šećera
1 kesica praška za pecivo
50 ml suncokretovog ulja
1 kašičica soli

Za premazivanje zemički:

jaje ili mleko
susam, lan...


Priprema:

U toplo mleko (250 ml) sipati kvasac, dodati šećer i kašičicu brašna, promešati, poklopiti posudicu i ostaviti 5 do 10 minuta, da kvasac nadođe.
U veću posudu staviti 600 g brašna, dodati so, prašak za pecivo, i promešati. Zatim u to uliti preostalo toplo mleko, ulje, nadošli kvasac, pa sjediniti najpre kašikom, a posle nastaviti mesiti rukama, uz dodavanje brašna po potrebi.
Umešeno testo vratiti u činiju, pokriti krpom, i ostaviti na toplom oko sat vremena, da se udvostruči.
Nadošlo testo podeliti na 9 jednakih delova i formirati zemičke (loptice), pa ih ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavljati prostora između njih, jer će se raširiti tokom pečenja.
Pokriti ih krpom i ostaviti da narastaju oko pola sata.
Rernu zagrejati na 180˚C.
Neposredno pre pečenja, zemičke premazati mlekom (ili umućenim jajetom, ili jajetom pomešanim sa malo mleka), posuti susamom, i peći dok ne porumene.
Pečene zemičke pokriti krpom, sačekati da se prohlade, i služiti.


Zemičke su prekrasne i dok su još tople, a i kada se ohlade. Čak su i sutradan vrlo mekane i sveže, pod uslovom da ih čuvate umotane u krpu pa stavljene u kesu. Kao što već napomenuh, savršene su za razne sendviče i namaze. Tope se u ustima koliko su meke, i vrlo su ukusne. Odlično se slažu i uz namaz o kojem pišem u nastavku.


Sir, paprika, susam/suncokret, ulje. To je to. A, tako je dobro!
Recept sam videla na blogu Hrono kuhinja, a tamo umesto susama ide suncokret. U početku sam i ja radila tako, a onda sam shvatila da je i sa susamom jako lepo, pa ga češće pravim na taj način. Tu nema tačnih mera, sve pravite po svom ukusu, i u zavisnosti od toga za koliko osoba spremate, kao i od veličine paprika, i toga da li želite da preovladava njihov, ili ukus sira.


Sastojci za namaz:

2 - 4 paprike (crvene i zelene, ili samo crvene)
sitan ili feta sir
susam ili suncokret
ulje (suncokretovo ili maslinovo)

Priprema:

Paprike oprati, obrisati, očistiti od peteljki i semenki i iseći na trakice. Pržiti ih na ulju, na srednjoj jačini, dok ne dobiju lepu koricu. Ne treba da budu skuvane. Tada im dodati suncokret ili susam, još malo pržiti, a potom skloniti sa šporeta, ocediti višak masnoće, pa dodati sir (tiganj ne vraćati više na šporet) i sve lepo promešati.
Kada namaz stavite na hleb / u lepinju, možete odozgo posuti malo sušenog origana i preliti sve maslinovim uljem.


Kao što vidite, nije to klasičan kremasti namaz, ali je vrlo zgodan za stavljanje ovako u zemičke, lepinjice, tortilje, pa i na običan domaći hleb. Ana, kojoj se zahvaljujem na receptu, za ovaj namaz rekla je da je najbolji na svetu, i... nije baš daleko od istine. :) Nešto ovoliko jednostavno a tako ukusno možda i zaslužuje taj epitet.
 

Nadam se da vam se recepti sviđaju i da ćete ih isprobati. U tom slučaju, pišite mi svoje utiske, ovde ili na fejsbuk stranici.


Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари