,,Sendvič'' torta sa jagodama + još jedan način kako je možete napraviti

Predivna torta divnog čokoladnog ukusa, prožeta osvežavajućim jagodama i šlagom, prelivena savršenom čokoladnom glazurom.


Možete iskoristiti sezonu jagoda koja je već na izmaku, ili se opredeliti za čokoladnu verziju ove torte, ali, ni u kom slučaju nećete pogrešiti. Torta se tako lako pravi, a sve nas je oduševila svojim ukusom i izgledom. Ispeku se dve kore, umuti se šlag, napravi se glazura od čokolade, i to je to!


Kore mi se jako sviđaju, zato što su neobične teksture, ne kao klasični patišpanj, nisu suve, a ukus je pravi čokoladni. U kombinaciji sa šlagom sa ukusom slatke pavlake i osvežavajućim jagodama, postaje prava divotica. Glazura od čokolade je neizbežna i ovde se savršeno uklapa.


Sastojci:

Za dve kore:

120 g mekog brašna
2 jajeta
110 g šećera
100 ml suncokretovog ulja
180 g kisele pavlake
70 g jogurta
1/4 kašičice C Sode bikarbone
1 kašičica C Praška za pecivo
prstohvat soli

Za krem:

200-220 ml hladnog mleka
sveže jagode

Za glazuru:

60 g čokolade za kuvanje
5,6 kašika mleka
malo suncokretovog ulja


Priprema:

U jednoj posudi izmešajte brašno, C Sodu bikarbonu, C Prašak za pecivo, so i C Kakao prah. U drugoj posudi viljuškom umutite jaja, dodajte šećer, još malo mutite, pa dodajte ulje. Sve lepo sjedinite viljuškom, pa potom dodajte kiselu pavlaku i jogurt, opet sjedinite sve sastojke, a zatim postepeno dodajte smesu iz prve posude, mešajući viljuškom, a potom i kašikom, da se sve lepo sjedini. Dobijenu smesu podelite na dva jednaka dela u dva kalupa za pečenje (tepsije) prečnika 20 cm. Dno obložite papirom za pečenje, a strane premažite uljem, kako biste kore kasnije lako izvadili. Testo stavite da se peče u rernu zagrejanu na 180˚C. Ja nakon 10-ak minuta smanjim temperaturu na oko 170˚C, kako kore ne bi spolja izgorele, a iznutra ostale nepečene (pekla sam ih istovremeno). Bile su savršeno pečene za 20 minuta. Budite obazrivi, kore su jako tamne zbog puno kakao praha, pa se lako može desiti da se prepeku, ukoliko ih ne proverite na vreme. Uvek preporučujem da testo probodete čačkalicom. Kod ovog biskvita na njoj će, iako je pečen, ostati mrvice. Samo je bitno da čačkalica ne izađe iz testa vlažna, nemojte da vas brine ako na njoj ima mrvica.
Pečene kore odmah izvadite iz kalupa, skinite papir sa njih i pokrijte ih krpom, da se ne bi sušile dok se hlade.
Za fil umutite C Šlag krem sa ukusom slatke pavlake sa hladnim mlekom. Najpre sipajte samo 200 ml mleka, pa, ako baš bude bilo potrebno, dodajte i ovih 20-ak ml, ali šlag nikako ne sme biti redak,  zato nemojte preterivati sa tečnošću. Jagode iseckajte na manje komade (četvrtine, šestine, zavisno od veličine jagoda) i ostavite sa strane. Šlag odložite u frižider dok se kore ne ohlade.
Kada se budu ohladile, stavite jednu koru na tanjir/stalak za torte i obilno je odozgo premažite umućenim šlagom. Seckane jagode ređajte preko, tako što ćete ih zarivati u šlag. Ne treba preterivati sa njihovom količinom. Preko toga stavite drugu koru, blago je pritisnite, a šlag koji krene da izlazi sa strane uglačajte nožem, a višak odstranite. To možete posle pojesti sa preostalim jagodama. :)
Za glazuru, čokoladu izlomite na komade i stavite u posudu. Prelijte sa malo ulja, dodajte 2, 3 kašike mleka i stavite da se otopi na pari. Ukoliko je čokolada gusta, dodajte još nekoliko kašika mleka, dok glazura ne postane tečna. Odmah njome prelijte tortu, lepo premažite odozgo, a ako se nešto slije sa strane - odlično, meni to baš lepo izgleda. :) Tu dekoraciji torte može biti kraj, a možete je ukrasiti i jagodama, kao ja. U tom slučaju, stavite tortu u frižider na nekoliko minuta, kako bi se čokolada bar malo stegla, a potom dekorišite jagodama kako želite. Tortu pre služenja ostavite bar nekoliko sati u frižideru, a najbolje da odstoji preko noći.


Napomena:

Ovakvu tortu možete napraviti tako da bude potpuno čokoladna. U tom slučaju, izostavite jagode, a umesto C Šlag krema sa ukusom slatke pavlake, koristite ukusni C Šlag krem sa ukusom čokolade. Prelivenu tortu možete dekorisati seckanim pečenim lešnicima. Divna kombinacija!


Torta umereno slatka, baš po mom ukusu, a ako volite da bude malo slađa, dodajte još 30-ak grama šećera u testo za kore. Meni se baš sviđa kada se blago oseti gorčina kakaoa i onda naiđe šlag koji svojom slatkoćom napravi odličnu ravnotežu
 

Obe torte sekla sam još istog dana, nakon samo par sati čuvanja u frižideru, i bile su predivne, ali su sutradan bile za nijansu bolje, jer su se fino stegle. Važno je da šlag bude gust i kremast, i tako nema bojazni od toga da će se sav izliti sa strane dok sečete tortu. Čokoladna glazura je mekana i odlično se reže. Ukoliko se odlučite za lešnike kao dodatak preko glazure, možete ih, kao ja, samo iseckati u ceckalici i malo ispeći na suvom tiganju, ali pazite da se ne prepeku. Biće divnog ukusa i fino hrskavi


Nadam se da vam se recept dopada i da vas mami da napravite ove tortice. Verujem da se jagode lako mogu zameniti i višnjama ili malinama, pa, ako isprobate neku od tih kombinacija, volela bih da čitam vaše utiske. Svakako mi pišite ukoliko isprobate recept. Na fejsbuku ćete me naći ovde.
 

Do narednog recepta,

Prijatno!



*Recept je realizovan u saradnji sa C Slatka tradicija.

Коментари