Slatke kiflice
Kad isprobate razne recepte za kiflice i
pomislite da ste našli onaj pravi, a onda naiđete na ovaj koji vas skroz
razuveri!
Pronašla sam ga na blogu Natašine slastice, a
kiflice su me svojim izgledom privukle da ih probam. Nekako sam znala da se
neću pokajati. I nisam, zaista su predivne. Pravila sam ih već nekoliko puta, a
sada možete i vi. Recept sledi. 👇
Sastojci:
250 ml mleka (+
za premazivanje)
3 kašičice
šećera
1 kockica kvasca
500 g brašna
100 ml ulja*
1 kašičica soli
1 žumance
džem
šećer u prahu
*Kad god napišem ulje, mislim na
jestivo rafinisano suncokretovo ulje. Uvek ću napomenuti ako se radi o nekom drugom
ulju. Verujem da se podrazumeva, ali da naglasim, za svaki slučaj. :)
Priprema:
U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati
šećer i kašičicu brašna, pa promešati. Ostaviti da nadođe. U veću posudu stavite deo brašna (ne svu količinu), dodajte
ulje, nadošli kvasac, so i žumance, pa izmešajte kašikom. Po potrebi postepeno dodajte
brašno. Kada postane dovoljno čvrsto, nastavite mešati rukama. Podelite testo
na 3 jufkice. Nakon 10-ak minuta, svaku oklagijom razvucite u krug, a svaki krug isecite na 8
trouglova. Filujte ih džemom (ili filom po želji) i urolajte kiflice. Poređajte
ih u pleh obložen papirom za pečenje, tako da između njih ima razmaka. Pokrijte ih krpom i ostavite
da odstoje na toplom 1 sat. Nakon toga ih premažite mlekom i pecite u rerni
zagrejanoj na 200 stepeni. Pečene kiflice prekrijte krpom. Pre služenja ih
pospite šećerom u prahu.
Po receptu bi kiflice trebalo premazati
žumancetom pomešanim sa nekoliko kapi mleka. Ja slatke kiflice uvek pre pečenja premazujem
mlekom, pa sam tako i ove. Slane nekad premažem jogurtom.
Kiflice su tako mekane i ukusne! Jako
lepo narastu, pa su se, kao što vidite na slikama, spojile, iako sam ostavljala
razmak između njih. Filovala sam ih džemom od kajsija i džemom od šljiva, a vi
možete izabrati fil po svom ukusu. Sutradan su kiflice i dalje mekane i vrlo
ukusne! Probajte ih i pišite mi utiske: ovde ili na fejsbuk stranici. ♡
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар