Mafini sa bananama i čokoladom
Još jedni divni mafini, mekani i sočni, u malo zdravijoj varijanti.
Kada želite da probate nešto slatko, a u isto vreme zdravo, slobodno
posetite blog Na tanjiru, i tamo ćete recept za tako nešto sigurno naći! Ove mafine pronašla sam baš tu, a znala sam i pre nego što sam ih napravila
da će biti odlični. Imam poverenja u Miličine recepte. :)
Mafine sam pravila po malo izmenjenom receptu, u, takozvanoj, zdravijoj verziji,
koju je Milica navela na svom blogu. Ja sam tu dodala još koju izmenu, i takav
recept delim sa vama!
Potrebni sastojci:
150 g mekog pšeničnog brašna
100 g integralnog pšeničnog brašna (koristila sam Danubius)
1 puna kašičica praška za pecivo
1/3 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice soli
70 g šećera
1 kašika kakaoa (nezaslađenog!)
1/3 kašičice cimeta (ili po želji)
na vrh kašičice muskatnog oraščića
na vrh kašičice đumbira u prahu
60-80 g seckane čokolade za kuvanje (koristila sam
Kandit)
1 jaje
100 ml suncokretovog ulja
2 veće zrele banane
oko 50 ml jogurta
kesica vanilin šećera
Priprema:
U većoj posudi pomešajte prosejano pšenično brašno, *integralno brašno,
so, *prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte šećer, vanilin šećer, kakao i
začine, i sve lepo sjedinite. Jedan deo seckane čokolade ostavite sa strane, a
ostatak dodajte ovoj smesi sa brašnom.
U drugoj posudi umutite jaje (mutilicom ili viljuškom), dodajte ulje i ispasirane banane. Dobijenu smesu
dodajte u prvu činiju, sa suvim sastojcima, i promešajte tek toliko da se
sastojci sjedine. Dodajte jogurt, ukoliko je smesa previše gusta.
U kalup za mafine stavite papirne korpice za pečenje i punite ih smesom.
Ima je tačno za 12 mafina. Odozgo pospite seckanom čokoladom i pecite u rerni
zagrejanoj na 180˚C, 15-20 minuta. Uvek savetujem oprez i bockanje testa
čačkalicom, da biste bili sigurni jesu li mafini dobro pečeni.
* Uvek prosejem i integralno brašno, da
ne bi bilo grudvica, s tim što, naravno, ne bacam deo koji ostane u situ, već
ge vratim u prosejano brašno. Takođe, uvek prosejem i prašak za pecivo kada ga dodajem brašnu.
Takozvani banana bread nisam nikada jela, ali ako liči na ove mafine,
onda bi mi se i on sigurno dopao. Iako banane ne daju ovde neki intenzivan
ukus, svakako doprinose kombinaciji svih ukusa, a kolačiće čine mekanim i
sočnim. Ukus čokolade je, kako se meni čini, ipak najdominantniji, a tu su i divni začini koji mafine čine tako aromatičnim!
Kako sam mafine pravila uveče, nekoliko ih je ostalo za sutradan, pa su
tada bili još ukusniji i mekši! Kao da su se tek tada svi ukusi lepo sjedinili
i slili se u jedan, neodoljiv. Kada su još uvek topli, čokolada u njima je
tečna, ali kada se potpuno ohlade, komadići čokolade su divno hrskavi. Jogurt
sam dodala zato što sam smanjila količinu jaja i banana, pa da smesa ne bi bila
toliko gusta. Možete staviti i malo više jogurta ukoliko vam se čini potrebnim (a, možda vam čak i 50 ml bude mnogo!),
ali ne bi valjalo ni mnogo razrediti smesu. Dakle, dovoljno je samo malo, i to
ukoliko vidite da je teže povezati suve i mokre sastojke, i da morate dodati
još malo tečnosti. Ukoliko ne želite eksperimentisanje ovakvog tipa, jednostavno uradite po
originalnom receptu. :)
Eto rešenja za prezrele banane koje više niko u kući ne želi da jede! :D Za kratko
vreme, i vrlo lako, dobićete divnu poslasticu, a možda i doručak ili užunu, uz
kafu ili čaj.
Ukoliko isprobate recept, javite mi svoje utiske ovde, ili na fejsbuk stranici. Tamo mi možete slati i fotografije mafina u vašoj izradi. ♡
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар