Dunavski talas
Kremasta
čokolada ušuškana između dva sloja čokoladnog biskvita, prošarana ljupkim višnjama, a sve to natkriveno oblakom što miriše na slatku pavlaku...
To vas čeka u nastavku teksta.
Kako vam se čini kombinacija divnog, bogatog
čokoladnog ukusa i slatko-kiselih višanja, pod snežnim pokrivačem? Meni se čini dobitnom! :) Za kolač Dunavski talas(i) je većina vas verovatno čula. Međutim, postoji više varijanti
ovog kolača, a ovakav recept, po kojem ga ja pravim, nigde na internetu nisam
mogla da pronađem. Izgleda da postoji samo u mojoj svesci, prepisan iz nekog
časopisa. :) Ovaj Dunavski talas
poseban je zbog svog bogatog čokoladnog ukusa i iz tog razloga mi se naročito
sviđa. A, u kombinaciji sa višnjama i šlagom, ume da podseti i na Švarcvald tortu. Na neku posebno lepu Švarcvald tortu. Međutim, pravi se mnogo
brže i lakše!
Potrebni sastojci:
Za testo:
3 jajeta
15 kašika šećera
15 kašika mleka
15 kašika
suncokretovog ulja
15 kašika glatkog
brašna
1 kesica C Praška za pecivo
4 kašike C Kakao praha
300 g očišćenih
višanja
Za krem:
500 ml mleka
2 kesice C Puding čokolada
6 kašika šećera
Za premazivanje:
150 g C Šlag univerzalni
350 ml mleka
čokoladne mrvice
ili rendana čokolada
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca, te belanca
umutiti u čvrst sneg. U posebnoj
činiji mikserom mutiti žumanca sa šećerom, dodati ulje i lepo sjediniti. Dodati
i mleko, neprestano muteći, a zatim postepeno dodavati prosejano brašno
pomešano sa C praškom za pecivo, te
mutiti mikserom. Nakon toga dodati i C kakao
prah, pa sve lepo sjediniti. Ako vam se masa čini previše gustom da biste
je mutili mikserom, možete deo brašna i kakao umutiti i sjediniti kašikom. U tu
smesu dodati sneg od belanaca i lagano sjediniti kašikom (ja koristim
silikonsku spatulu u te svrhe).
Dobijenu smesu podeliti na dva jednaka
dela, te jedan deo sipati u nauljen i pobrašnjen kalup (koristila sam tepsiju
dimenzija 35x20 cm), i peći 5 minuta u rerni zagrejanoj na 180˚C.
U međuvremenu skuvati 2 kesice C Puding čokolada u 500 ml mleka, uz
dodatak 6 kašika šećera, po uputstvu sa kesice. Najbolje bi bilo kada biste
imali nekog da vam pomogne, pa dok vi spremate testo, on/ona skuva puding, tako
da bude odmah spreman kada vam zatreba. :)
Na polupečeno testo poslagati višnje,
preliti ih vrućim pudingom, a potom i drugom polovinom testa, pa vratiti kolač
u rernu da se dopeče. Kod mene se pekao još 15-20 minuta.
Ohlađen kolač premazati sa umućenih 150 g C Šlag univerzalni i po
želji posuti čokoladnim mrvicama ili rendanom čokoladom, a možete ga ukrasiti i
višnjama, ili, jednostavno, ostaviti da odozgo bude beo. Kolač čuvati u
frižideru.
Nadam se da sam fotografijama uspela da
vam dočaram predivan ukus ovog kolača. Savršen čokoladni biskvit i gusti puding
prošaran višnjama garantuju pravu uživanciju. A tu je još i penasti šlag koji
mene po teksturi jako podseća na šam (neko kaže šaum) od belanaca, a tu je da na momente unese vazdušastost i nežnost u jake čokoladne talase. Za razliku od nekih šlagova koje
sam ranije kupovala (uglavnom na merenje), ovaj je sve vreme uspeo da zadrži oblik, odnosno, nije okopnio.
Kolač je najbolje napraviti dan pre
služenja, a nakon dva dana je još i lepši. Biskvit postaje mekaniji i sočniji,
a ukusi bivaju sve bogatiji. Međutim, male su šanse da potraje duže od dva dana.
:)
Možete ga seći ovako
kao ja, na veće kocke, a možete i na tanju parčad, kao što biste sekli tortu.
On inače i podseća na tortu, i ukusom i izgledom.
Ne morate mi verovati na reč kada kažem
da je ova verzija Dunavskog talasa fantastična.
Ali, možete probati i uveriti se sami. A ja jedva čekam da čitam vaše utiske,
koje mi možete pisati ovde ili na fejsbuk stranici. Radovala bih se i
fotografijama ovog kolača u vašoj izradi, zato mi ih slobodno šaljite u inboks
stranice.
Do narednog recepta,
Prijatno!
*
Recept je realizovan u saradnji sa C slatka tradicija.
Коментари
Постави коментар