Kako su Gagine paprike zasenile plavi paradajz
Vrlo jednostavan način pripreme paprike,
a rezultat oduševljava. Brzo u isprobavanje, dok još ima paprika!
Pre nego krenem sa receptom, da pojasnim
naslov. 👆 Desilo se da sam za jedan ručak odlučila da pečem plavi patlidžan, ali
sam htela da tada isprobam i ovaj Gagin recept za paprike, jer sam ga nekoliko dana
pre toga videla na njenoj stranici, i baš mi je privukao pažnju. Plavi paradajz jedem isključivo
pohovan i tako ga obožavam, ali, kako viđam po raznim blogovima recepte za
plavi paradajz spremljen u rerni, i to na toliko različitih načina, nađoh neki
recept da ga i ja probam. Ako ništa drugo, takva varijanta je zdravija od
pohovanja, a i mislila sam da, što se ukusa tiče, neće biti većih odstupanja.
Napunjen običnim paradajzom, posut belim lukom, peršunom i začinima činio se
kao dobitna kombinacija. Ali, avaj... Još dok se pekao, znala sam da miris koji se
širi ne sluti na dobro. :D Pored belog luka koji je umirisao celu kuću, tu je
bio i neki neodređeni miris, meni vrlo neprijatan.
Prvi zalogaj bio je i poslednji! Mučan,
jak ukus, koji nema veze sa pohovanim paradajzom kakvog ga ja znam. Jedina
dobra stvar bili su crveni paradajz i beli luk. :-/ Tako da sam pečenom paradajzu
rekla: Zbogom - zauvek! Možda je tako spremljen nekome lep, meni - ne! E, zato su me
spasile Gagine paprike, da ne ostanem gladna. :D
Pošto sam ja ove paprike pravila sa otpilike sastojcima, preneću vam
originalni recept sa bloga Gaga u kujni:
Sastojci:
6 - 8 paprika
srednje veličine
200 g kačkavalja
200 g sira
(kakav volite)
4 kašike semenki
suncokreta
6 kašika
maslinovog ulja
2 kašike
seckanog peršuna
so
biber
Priprema:
Paprike oprati i izbrisati krpom, pa ih
preseći na pola (zajedno sa peteljkama), očistiti od semenki i unutrašnjost
premazati sa malo maslinovog ulja. Složiti ih na pleh obložen papirom za
pečenje, tako da presečena strana paprike bude okrenuta nadole. Peći paprike 10-ak
minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Dok se paprike peku, iseckajte sir i
kačkavalj na sitne kocke. Izvadite paprike iz rerne, preokrenite ih i napunite
sirom a preko njega stavite kačkavalj. Vratite paprike u rernu i pecite još 10-ak
minuta, dok se sir ne istopi, a paprike ne porumene.
Za to vreme, semenke suncokreta propeći
na suvom tiganju, izručiti ih u činijicu i ostaviti da se prohlade, a zatim ih
preliti maslinovim uljem. Dodati seckani peršun, posoliti, pobiberiti i sve
dobro izmešati.
Pripremljenim prelivom preliti zapečene
paprike i služiti tople.
Ovako spremljene paprike su fantastičnog
ukusa! I bez preliva bi bile divne, a sa prelivom su tek fantazija! Semenke
suncokreta su tu kao divna, hrskava završnica. Kada ne bih imala suncokret,
stavila bih susam, zato što jako volim kombinaciju sira i susama.♡
U jednom danu potpuno razočarenje u vidu
plavog paradajza, i jedno oduševljenje zvano Zapečene paprike sa sirom i
prelivom od suncokreta. Prelepo i jednostavno, isprobajte, dok još ima
paprikica. :)
Ukoliko odlučite da isprobate recept,
pišite mi svoje utiske u komentarima, ili na fejsbuk stranici.
Do narednog recepta,
Prijatno! ♡
Коментари
Постави коментар