Focaccia (Fokača) sa paradajzom, sirom i maslinama
Aromatičan
italijanski hleb koji obožavam! Nadam se da ćete ga i vi zavoleti kada
isprobate ovaj recept.
Na kulinarskim blogovima može se naći puno
recepata za fokaču. Ima ponekih razlika među njima, ali u osnovi, fokača bi
trebalo da bude tanak hleb, po teksturi sličan testu za picu. Kada su u pitanju
prelivi za fokaču, osnovu čine maslinovo ulje i ruzmarin, ali se ona
nadograđuje raznim sastojcima: maslinama, belim lukom, paradajzom, sušenim
paradajzom, sirom, začinima... Kada sam prvi put pravila ovaj hleb, pravila sam
ga po divnom receptu sa bloga Ja u kuhinji. Radi se o posnoj verziji fokače
koja je preukusna, mekana i sočna! Ovu o
kojoj danas pišem pravila sam po receptu sa bloga Milin kuvar blog (bolje rečeno, nastala je kao kombinacija dva pomenuta recepta).
Sastojci za
testo:
oko 500 g brašna
T-400
1 kašičica soli
1 kašičica
šećera
1 kesica suvog kvasca
oko 300 ml tople
vode
3+3 kašike
maslinovog ulja
Sastojci za
toping:
1 paradajz
srednje veličine ili 2 mala paradajza
sir po želji (ja
sam stavila jednu kockicu kravljeg sira)
10-ak maslina
10-ak maslina
50 ml maslinovog ulja
beli luk u granulama (dodati po sopstvenom ukusu)
suvo začinsko bilje
(ruzmarin, bosiljak, origano, majčina dušica)
mleveni crni
biber
malo krupne morske soli
Priprema:
U većoj posudi pomešati prosejano
brašno, so, šećer i suvi kvasac. Dodati toplu vodu, 3 kašike ulja i zamesiti
meko testo. Prebaciti
na radnu površinu, pa uz dodavanje brašna po potrebi, formirati testo koje se
blago lepi za ruke. U čistu činiju sipati 3 kašike ulja, pa preko staviti
formirano testo i dobro ga uvaljati u ulje sa svih strana. Pokriti krpom i ostaviti 30
minuta na toplom, da malo naraste.
Nakon toga, na uljem podmazanom plehu (ili prekrivenom papirom za pečenje) razvući naraslo testo rukama. Ja sam ga razvukla na gotovo celu površinu velikog pleha za rernu, pa je ispala skoro četvrtasta. Razvučeno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom 30-ak minuta da odstoji.
Za to vreme, pripremiti toping: sitno iseckati paradajz, sir i masline.
U šoljicu sipati maslinovo ulje, dodati beli luk, biber i suve začine, pomešati i ostaviti da malo odstoji.
Nakon što je testo ,,odmaralo'' 30 minuta, izbockati ga kažiprstom odozgo, poređati po njemu paradajz, sir i masline i preliti ga pripremljenim uljem sa začinima. Na kraju, odozgo posuti malo krupne morske soli.
Peći u rerni zagrejanoj na 190˚C 20-ak minuta, odnosno, dok fokača ne dobije ovako lepu rumenu boju.
Nakon toga, na uljem podmazanom plehu (ili prekrivenom papirom za pečenje) razvući naraslo testo rukama. Ja sam ga razvukla na gotovo celu površinu velikog pleha za rernu, pa je ispala skoro četvrtasta. Razvučeno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom 30-ak minuta da odstoji.
Za to vreme, pripremiti toping: sitno iseckati paradajz, sir i masline.
U šoljicu sipati maslinovo ulje, dodati beli luk, biber i suve začine, pomešati i ostaviti da malo odstoji.
Nakon što je testo ,,odmaralo'' 30 minuta, izbockati ga kažiprstom odozgo, poređati po njemu paradajz, sir i masline i preliti ga pripremljenim uljem sa začinima. Na kraju, odozgo posuti malo krupne morske soli.
Peći u rerni zagrejanoj na 190˚C 20-ak minuta, odnosno, dok fokača ne dobije ovako lepu rumenu boju.
Testo fokače je prelepo, mekano i
vazdušasto, a ukus je sjajan! Ukoliko želite posnu verziju, samo izbacite
sir. Pa, i kada je samo sa maslinovim uljem, ruzmarinom i belim lukom, opet je
divna! Meni je najlepša dok je još topla, tako je mirisna, mekana i sočna! Rado je i često pravim. :)
Ukoliko odlučite da isprobate recept,
pišite mi svoje utiske u komentarima, ili na fejsbuk stranici.
Do narednog recepta,
Prijatno! ♡
Коментари
Постави коментар