Koko-čoko lešnik torta


Još jedna moja improvizacija, i još jedna divna, predivna torta


Ne sećam se kada sam poslednji put napravila tortu po nekom određenom receptu, baš onako kako u njemu piše, od početka do kraja. Možda je bilo svega par takvih torti, prvih koje sam pravila,  kada nisam smela da odstupam od recepata, ali vrlo brzo sam počela da unosim izmene, da ubacujem sastojke koji mi se sviđaju i izbacujem one koji mi nisu omiljeni. U ovoj torti trebalo je biti samo ovog belog dela od kokosa, i fila od lešnika u koji se doda čokolada, ali sam ja ispekla još jednu koru i dodala zaseban čokoladni fil, želeći da deo od lešnika bude potpuno i isključivo lešnikast. Tako sam dobila višeslojnu tortu divnih, nežnih boja, koja se topi u ustima, a svojim mirisom nas seli u tropske krajeve. 


Svi delovi torte su jako lepo uklopljeni, ukusi se slažu, ali kokos ipak na trenutke biva dominantan. Slede ga čokolada (bez koje nema dobre torte :D), nežni lešnik i sunđerasti biskvit od žumanaca. A, sve to pod laganim snežnim pokrivačem. Pogledajte recept i videćete da je vrlo jednostavno napraviti ovu tortu, koja će se toliko svideti čak i onima koji godinama tvrde kako ne vole kokos, da će tražiti parče više! Istinita priča. :D


Sastojci:

Za prvu koru:

6 belanaca
1 kašičica alkoholnog sirćeta

Za drugu koru:

6 žumanaca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
prstohvat soli
oko 70 ml tople vode

Za fil od lešnika:

700 ml mleka
6 kašika šećera
100 g margarina/putera

Za čokoladni fil:

300 ml mleka
3 kašike šećera
50 g margarina/putera

Za dekorisanje:

oko 450 ml mleka ili gazirane vode


Priprema:

Najpre skuvati C Puding sa ukusom lešnika i C Čokoladni puding u mleku, uz dodatak šećera, po uputstvu sa kesice. Skuvane pudinge prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi na njima uhvatila korica, i iznesite ih na hladno (ne u frižider). Najbolje je staviti ih u najhladniju prostoriju, kako bi se što pre ohladili.

Nakon toga, možete krenuti sa izradom kora. Pre svega, odvojite belanca od žumanaca. Mutite belanca mikserom u sneg. Zatim, neprekidno muteći, dodajte C Šećer u prahu, i nastavite sa mućenjem. Kada belanca dobiju potrebnu čvrstinu, dodajte sirće i mutite još kratko vreme. Isključite i odložite mikser. U dobijenu smesu dodajte 150-200 g C Kokosovog brašna i umešajte ga lagano varjačom ili spatulom, te lepo sjedinite. Dobijenu smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje (dimenzija, otprilike, 40 x 28 cm, odnosno, standardni veći pleh) i pecite u rerni zagrejanoj na 180˚C, 20-ak minuta. Kora odozgo treba da dobije finu, zlatnosmeđu boju. Pazite da je ne prepečete.

Za drugu koru umutite mikserom 6 žumanaca, zatim dodajte šećer i lepo umutite. Dodajte i trećinu pripremljene tople vode i mutite dok smesa ne krene da se zgušnjava i postane kremasta. Zatim dodajte so i ostatak vode, mutite još koju sekundu i isključite mikser. Dodajte brašno pomešano sa C Praškom za pecivo i lagano ga umešajte kašikom u smesu. Ja sam umesto kašike koristila isključeni mikser, odnosno njegove nastavke, jer se njima brašno lepo i brzo sjedini sa ostalim sastojcima. Smesu izlijte u pleh iste veličine kao za prethodnu koru, takođe obložen papirom za pečenje. Pecite je u rerni zagrejanoj na 180˚C 15-20 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnu, rumenu boju.

Pečene kore izvadite na krpu, odlepite papir sa njih, i preklopite ih krpom da se ne bi osušile. Dok se one hlade, vi se bacite na pripremu filova, ukoliko su pudinzi hladni. Ukoliko nisu, sačekajte da se lepo ohlade. :)



Za fil od lešnika umutite mikserom margarin (ili puter) kojem ste dodali tri kesice C Vanilin šećera i 20-ak grama C Šećera u prahu. Treba da postane penast. Zatim mu dodajte ohlađeni C Puding sa ukusom lešnika i sjedinite sve mikserom. Podelite smesu u posude na dva jednaka dela, a zatim iz obe posude odvojite po 2, 3 kašike fila i staviti u zasebnu posudu, jer će vam trebati za kasnije.
Za fil od čokolade takođe penasto umutite margarin (ili puter) uz dodatak 20-ak grama C Šećera u prahu, dodajte ohlađeni C Čokoladni puding i sve sjedinite mikserom u kremastu smesu.

Krajeve oba patišpanja malo isecite i poravnajte, a zatim ih oba prepolovite po dužini, i tako ćete dobiti četiri jednake šnite.


Na sredinu pravougaonog poslužavnika stavite jednu polovinu žutog patišpanja i premažite je polovinom fila od lešnika. Zatim preklopite patišpanjem sa kokosom, a preko njega nanesite sav fil od čokolade. Preko toga stavite drugu polovinu žutog patišpanja, pa preko njega fil od lešnika. Poklopite korom od kokosa i odozgo je premažite tanjim slojem fila od lešnika koji ste izdvojili sa strane. Odložite tortu u frižider.

Rashlađenu tortu dekorišite umućenim C Univerzalnim šlagom. Nemojte odmah pri mućenju dodati svu količinu tečnosti, da biste sami mogli odrediti željenu gustinu šlaga. Tortu vratite u frižider i ostavite je da odstoji bar nekoliko sati pre služenja, ali bi idealno bilo da odstoji preko noći.


Vrlo lagana torta, čak mogu reći i osvežavajuća. Kokos joj daje neki mlečni ukus, a, iako se kora sa njim činila suvom kada sam je ispekla, u torti je ona mekana i sočna, jer je upila vlagu iz filova. Žuti patišpanj je prozračan i sunđerast, i ovde se odlično uklapa. Čokolada u sredini je pun pogodak, jer unosi raznolikost, kako vizuelnu tako i u ukusima. Puding od lešnika sam sada prvi put probala, i u ovoj torti je, po mom mišljenju, nezamenljiv. Mislim da nijedan drugi ukus tu ne bi mogao da na ovakav način doprinese celini.


Tortom su oduševljeni svi koji su je probali, pa verujem da će se i vama dopasti. Kod mene je već dobila mesto na listi onih torti čija se priprema ponavlja. Ukoliko isprobate recept, volela bih da mi javite svoje utiske. Možete mi pisati ovde u komentarima, ili na fejsbuk stranici.


Do narednog recepta,

Prijatno!


*Recept je realizovan u saradnji sa C slatka tradicija. Na njihovom sajtu možete pronaći sve detalje u vezi sa konkursom Pošaljite recept, a trenutna tema su domaće štrudle koje sadrže neki od C proizvoda. Najbolje recepte očekuje paket njihovih proizvoda! Sve informacije možete pronaći i na C slatka tradicija fejsbuk stranici.

Коментари