04.02.2018.

Kornet pogača


Mekana, mirisna i jako ukusna pogača sa semenkama. Pored nje vam ne treba ništa drugo, jer je sama poput kakvog divnog peciva i ne traži nikakav dodatak!


I ovoga puta, inspiraciju sam pronašla u knjizi drage Mirjane - ...i od slanoga ponešto. Ovaj recept možete pronaći i na njenom blogu Od slatkoga slađe. Tu možete pogledati originalni recept za ovu pogaču, a ja ću vam ga preneti sa jednom izmenom, jer su fotografije nastale baš tada, kada sam pogaču pravila po tom, malo izmenjenom receptu. 


Potrebni sastojci:

Za testo:

700 g glatkog brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašika šećera
1 ravna kašika soli
150 ml kisele pavlake
oko 220 ml mleka
1 jaje

Za premazivanje i posipanje testa:

100-150  ml suncokretovog ulja
1 jaje
semenke lana
semenke suncokreta
semenke susama

🌸
Priprema:

U veću šolju ulijte 100 ml toplog mleka, zatim dodajte kvasac, šećer i pola kašičice brašna, razmutite, poklopite šolju, pa ostavite da kvasac nadođe.
U veću posudu stavite prosejano brašno (oko 650 g, a kasnije ćete dodati i ostatak, po potrebi), so, kiselu pavlaku, razmućeno jaje, nadošli kvasac i ostatak toplog mleka, pa umesite testo. Ostavite ga pokriveno, na toplom, da odstoji oko sat vremena.
Nakon toga, testo podelite na 7 jednakih delova i svaki deo razvijte tanko u oblik kruga, veličine tanjira. Svaki deo testa premazujte uljem i stavljajte jedan na drugi. Poslednji krug od testa ne treba mazati. Poslagano testo razvijte oklagijom u veliki krug. Ceo krug premažite uljem i pospite semenkama.
Testo režite na sledeći način: po sredini testa izrežite dve duge trake, a ostatak testa izrežite na osmine. Od središnjih traka napravite 4 rolnice (pužiće) i stavite u sredinu kalupa/tepsije prečnika 32 cm. Svaku osminu uvijte u kiflu, isecite je na pola i ređajte u kalup. Na Mirjaninom blogu je sve lepo objašnjeno i prikazano na fotografijama. Pogledajte tamo, i nećete moći da pogrešite. :)
Poređanu pogaču pokrijte i ostavite da odstoji pola sata na toplom. Pre pečenja premažite je umućenim jajetom, pospite semenkama i pecite u rerni zagrejanoj na 200˚C.


Iako se pogača prema originalnom receptu pravi sa puterom, ja sam je pravila i sa uljem, i ona je i tako bila jako mekana i vrlo ukusna! Naravno da je puter - puter, i da to ne može biti isto, ali ja sam baš tada bila odlučila da je napravim, i to što nije bilo putera u kući, nije mi predstavljalo prepreku! Zato znajte da možete da je pravite i sa uljem onda kada nemate putera, a baš vam se ne ide da ga kupite. :) I tako ćete uživati u njoj, jer je prekrasna!


Pogača je spolja hrskava, iznutra mekana, testo je jako lepo. Semenčice joj daju poseban šmek, posebno suncokret, čiji je ukus najdominantniji. Vi možete po svojoj želji neke semenke izostaviti, ili neke dodati. Pored toga što je ukusna, pogača i prelepo izgleda, prosto vam bude žao da narušite tu lepotu kidanjem komada. Ali, kad je probate, ne možete da stanete. :D Kao i svaku pogaču, i ovu najviše volim(o) kad je topla, pa se brzo razgrabi. Baš je zgodna za služenje, samo kidate prstima ove kornetiće. :)

Ukoliko isprobate recept, obavezno javite utiske: ovde, ili na fejsbuk stranici. ♡


Do narednog recepta,

Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар