Čokoladna torta sa keksom i kiselom pavlakom
Kremasto, lagano i sočno zadovoljstvo, sa intenzivnim ukusom čokolade.
Postaće vaša najdraža poslastica!
Potraga za još jednom tortom bez margarina (o jednoj takvoj lepotici
sam već pisala ovde) dovela me do ove čokoladne krasote! Pravi se brzo i lako, od
malo sastojaka, a oduševljava svojim ukusom! Ja sam unela samo male izmene u
recept i tako vam ga prenosim, a originalnu verziju možete pogledati ovde.
Potrebni sastojci:
Za dve kore:
8 jaja
12 kašika šećera
6 kašika brašna
300 g Menaž čokolade
4 kašike kakao praha
4 kašike kakao praha
1 kesica praška za pecivo
150 ml čokoladnog mleka (Moja kravica)
Za žuti fil:
700 ml kisele pavlake
300 g mlevenog keksa
200 g šećera u prahu
Za beli fil:
400 g belog šlag krema
kisela voda
Priprema:
🍩 Za jednu koru umutiti mikserom 4 belanceta sa šećerom u čvrst sneg.
Dodati postepeno jedno po jedno žumance i sve to sjediniti. Pomešati 3 kašike
brašna, pola kesice praška za pecivo i 2 kašike kakao praha, i to postepeno dodavati
u umućena jaja, te sjediniti mikserom. Smesu izliti u pleh obložen papirom za
pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Čačkalicom proveravati kada
je pečena. Ja sam koristila standardni, veći pleh, pa je zato torta bila malo
niža, kao što možete videti.
Pečenu koru zajedno sa pek-papirom prebaciti na radnu površinu da se
hladi. Pripremiti i drugu koru na isti način.
🍩 Obe prohlađene kore odvojiti od papira
za pečenje, okrenuti ih naopako, pa prvu od njih ravnomerno preliti čokoladnim
mlekom (ne preterivati). 150 grama čokolade otopiti na pari i premazati njome prvu
koru.
🍩 Za žuti fil mikserom umutiti kiselu
pavlaku i šećer u prahu, tome dodati keks i lepo sjediniti.
🍩 Za beli fil umutiti šlag sa kiselom
vodom. Trebalo bi da bude malo čvršći i gušći.
🍩 Na prvu koru, koju ste premazali
čokoladom, nanesite polovinu žutog fila, zatim, preko toga, malo manje od polovine belog fila, pa
preko toga drugu koru. Nju polijte ostatkom čokoladnog mleka, zatim otopite još 150
grama čokolade, pa premažite njome drugu koru. Preko nje stavite ostatak žutog fila
i celu tortu premažite belim filom, odnosno šlagom. Tortu staviti u frižider
da se dobro ohladi.
Torta je prilično velika, nije mučna
niti teška, baš je za ove tople dane! Topi se u ustima. Čokolada kojom su
premazane kore se fino stegne, tako da njena hrskavost razbija monotoniju i daje taj lep, čokoladast ukus. Uživaćete
u njoj, sigurna sam! 😊
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар