Hleb sa belim lukom, sirom i začinima

Aromatičan, izuzetno ukusan, sa testom poput pamuka, ovaj hleb ostavlja bez teksta


Verujemda da je većina vas, ako ne pravila, bar viđala ovakav hleb na raznim kulinarskim stranicama i blogovima. Uglavnom se takva vrsta pravi sa puterom i začinima, a moja verzija je sa maslinovim uljem i dodatkom sira.


Sastojci:

500 g brašna + za mešenje
7 g suvog kvasca
1 puna kašičica soli
1 kašika šećera
1/2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica sušenog bosiljka
120 ml mleka
240 ml vode
2 kašike maslinovog ulja

Za premazivanje:

30-40 g maslinovog ulja
1/3 - 1/2 kašičice belog luka u prahu
1/2 kašičice sušenog origana
1/3 kašičice sušenog ruzmarina
1/3 kašičice sušenog bosiljka
1/3 kašičice sušene majčine dušice
malo mlevenog crnog bibera

Za posipanje:

150 g sira


Priprema:

U posudi za mešenje pomešati brašno, so, beli luk u prahu, sušeni bosiljak, šećer i kvasac.
U jednoj činiji pomešati toplo mleko i toplu vodu sa uljem, pa dodati u posudu sa brašnom. Najpre mešati kašikom, a potom nastaviti mešenje rukama dodajući pomalo brašna, da se testo ne bi lepilo. Umesiti glatko testo. Malo ga nauljiti i ostaviti u činiju, pokriti krpom i ostaviti da narasta oko 45 minuta.
Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu površinu i razviti oklagijom u pravougaonik debljine oko pola santimetra. Premazati ga maslinovim uljem u koje ste dodali beli luk i začine, a potom ga posuti mrvljenim sirom. Ostaviti samo malo sira sa strane, za kasnije.
Pravougaonik iseći na 6 traka, pa svaku slagati jednu preko druge. Podeliti dobijenu traku na 5 ili 6 kvadrata, ređati ih uspravno u duguljasti kalup za hleb obložen papirom za pečenje. Ostaviti da narasta najmanje pola sata. Neposredno pre pečenja, hleb posuti preostalim mrvljenim sirom.
Peći u rerni zagrejanoj na 200
°C. Nakon 10-ak minuta smanjiti temperaturu na 180°C. Ukoliko je potrebno, pokriti hleb u toku pečenja aluminijumskom folijom, kako ne bi izgoreo. Kod mene se pekao oko 35 minuta, s tim što sam donje grejače isključila nakon 20 minuta pečenja, a pod folijom je bio 20 minuta, u suprotnom bi izgoreo odozgo.
Pečen hleb izvaditi iz kalupa, pokriti krpom, sačekati da se malo prohladi, i služiti.
 

Ovaj hleb apsolutno nije običan! Izuzetno mekan, prozračan, mirisan... Vrlo je lep i topao i hladan, a i sutradan je podjednako mek i ukusan.
Ukoliko isprobate recept, obavezno mi pišite utiske! Na fejsbuku sam ovde. 


Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари