Supa od paradajza sa noklicama
Moram da priznam, jedna od omiljenih
supa mi je ova, od paradajza. Iako ne mogu da je priuštim sebi određeni deo godine, tokom leta volim da uživam u njoj. Iskoristite i vi sezonu paradajza
koja još uvek traje i otkrijte lepotu ove supe. 🍅
Recept sam pronašla u knjizi drage Mirjane - ...i od
slanoga ponešto, a možete ga naći i na njenom blogu - Od slatkoga slađe, ovde. Izmene
koje sam unela tiču se samo količine sastojaka, nije bilo potrebe da bilo šta bitno
menjam, ovde nema greške! 😊
Sastojci za
supu:
2 kašike ulja
(koristila sam suncokretovo)
2 čena belog
luka
1 kašika oštrog
brašna
300 ml soka od
kuvanog paradajza
600-700 ml vode
so
biber
mešavina začina
(najbolje domaća, ili Aleva Natur)
malo šećera
(pola ili jedna cela kašičica)
sušeni bosiljak
Sastojci za
noklice:
1 jaje
prstohvat soli
4-5 kašika
oštrog brašna (dodavati postepeno, pa još i više, ako je potrebno)
voda po potrebi
(ja sam dodala 1 ili 2 kašike)
Priprema:
Na ulju propržiti čenove belog luka
isečenih na četvrtine. Kada luk pusti miris, izvaditi ga, a u ulje dodati
brašno i propržiti ga kratko, svega nekoliko sekundi. Uz neprekidno mešanje
dodavati sok od paradajza i deo vode. Začiniti po ukusu, i, kada provri, u supu
dodavati kašičicom noklice.
Njih ćete pripremiti tako što ćete izmutiti jaje, u
njega dodati brašno i so, dodati vodu koliko je potrebno i lepo sjediniti da
dobijete kompaktnu smesu. Nakon što sam stavila sve noklice u supu, kuvala sam
je još 10-ak minuta. Ulijte još vode ako je potrebno, i pri kraju kuvanja
dodajte bosiljak.
*Napomena: Sok od paradajza dobila sam
na sledeći način: skuvala sam oko 600 g paradajza, oljuštila ga, i propasirala
kroz cediljku.
Supa je vrlo, vrlo ukusna, blago
kiselkasta, bogatog ukusa, a noklice joj još daju posebnu draž! U slučaju da, ipak, želite
vegansku verziju supe, samo izostavite noklice, a možete umesto njih dodati neku posnu
testeninu. U svakom slučaju, biće divna! ❤
Pišite mi u komentarima i na fejsbuk stranici kako vi najčešće spremate supu od paradajza, a volela bih da čitam
vaše utiske ukoliko probate da je napravite po ovom receptu.
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар