Rum-štrudla sa orasima i cimetom
Zima je opet tu?! ☔ Pa, dobro, kad je već svratila, dočekajmo je kako dolikuje! :)
Za sve ljubitelje štrudli, evo jedne divne, sa aromom ruma i bogatim
orašastim filom.
Ovde sam iskombinovala dva recepta: testo radim po jednom, fil po
drugom. Štrudla je jako mekana, ukusna, topi se u ustima. Evo kako da je
napravite:
Sastojci:
Za testo:
125 ml vode
125 ml mleka
700-800 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 jaje
100 ml suncokretovog ulja
2 i po kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
malo sirćeta
Za nadev:
500 g mlevenih oraha
150 g šećera (ili po ukusu)
200 ml kipućeg mleka
1 kašičica cimeta
2 kašike ruma (ili 1 kesica Dr Oetker šećera sa rumom)
1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Mleko i vodu stopliti i pomešati. U to dodati kvasac, kašičicu šećera i
kašičicu brašna, te ostaviti da nadođe. Pomešati polovinu pripremljenog brašna
sa jajetom i uljem, dodati šećer, vanilin šećer i malo sirćeta. Zatim, u smesu
dodati nadošli kvasac. Postepeno dodajući preostalo brašno, zamesiti glatko,
srednje tvrdo testo. Ostaviti ga da nadođe, zatim ga premesiti i opet ostaviti
da se udvostruči.
Za to vreme pripremite fil: mlevene orahe pomešati sa cimetom i rumom. U
drugu posudu uliti mleko, dodati šećer, vanilin šećer (i, u slučaju da
koristite šećer sa rumom, a ne rum, dodajte i njega u mleko) i staviti na
šporet da proključa. Kipućim mlekom preliti orahe i lepo sjediniti.
Udvostručeno testo podeliti na dva dela. Svaku razvući u oblik
pravougaionika, premazati filom, uviti u štrudlu i staviti u pleh obložen
papirom za pečenje. Štrudle premazati uljem i peći u zagrejanoj rerni na 200
stepeni, dok ne porumene. Kad se ohlade, seći i, po želji, posuti šećerom u prahu.
Može vam se učiniti da će vam priprema ovog slatkiša odneti puno
vremena, ali, isplati se. Dobićete dve velike štrudle koje ćete jesti dva, dva
i po dana. 😀 A, kako stoji tako je sve lepša i lepša. Mislim da je ne treba
seći toplu, već biti strpljiv (koliko god to bilo teško) i sačekati da se
prohladi. Ako ne volite rum ili cimet, slobodno izostavite. S druge strane, možete
dodati i nešto po svojoj volji (neki začin, suvo grožđe...).
Jedna dobra starinska poslastica uz koju se najbolje uživa u ovim kišnim
danima, a još ako joj dodate šolju čaja i omiljenu knjigu, onda ova nezvana
zima i nije tako loš gost. 😊
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар