Kremasti vege burgeri
Ove veganske pljeskavice su me potpuno
osvojile, kako svojim ukusom, tako i svojom finom, kremastom teksturom.
Bez mnogo truda i bez previše sastojaka, može se
napraviti jedno jako fino jelo, koje bi se, iskreno verujem, dopalo i onima
koji nisu vegani. Nešto slično falafelu, ali ipak i dosta drugačije, a sve to
zbog rendane tikvice koja jako doprinosi pre svega teksturi burgera, dok ukus
najviše određuju začini.
Sastojci (za 6-7 burgera):
200 g narendanih tikvica, oceđenih od viška vode
250 g kuvane leblebije
1/2 veće glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike mlevenog lana
6-7 kašika vode
30 g prezli
malo svežeg peršuna
1/2 kašičice kumina
malo sveže mlevenog crnog bibera
so po ukusu
malo suncokretovog ulja
Priprema:
- Ukoliko koristite sirovu leblebiju, nju je potrebno potopiti u vodu (oko 100 g)
veče pre pripreme burgera. Sutradan samo tu vodu prospete, par puta isperete
leblebije i onda ih stavite da se kuvaju. Uvek proveravajte da li imaju
dovoljno vode, i po potrebi skidajte kašikom penu koja se bude stvarala na
površini. Kod mene se leblebija kuva prilično dugo, 2-3 sata. Ukoliko koristite
onu iz konzerve, to će vam olakšati posao.
- Što se tikvica tiče, koristila sam zamrznute rendane tikvice, koje sam,
nakon što su se odmrzle, ocedila od viška tečnosti. Ukoliko se koristi sveža
tikvica, treba je oljuštiti, narendati i posoliti, pa nakon 20-30 minuta
iscediti tečnost iz nje.
- Semenkama lana dodati 6-7 kašika hladne vode, promešati i ostaviti sa
strane.
- Na ulju propržiti sitno seckani crni luk dok ne omekša i počne da menja
boju. Dodati mu sitno iseckan beli luk, pržiti svega pola minuta, odnosno, dok
beli luk ne zamiriše, i skloniti sa šporeta. Luk prebaciti u neku posudu. U
tiganj u kojem ste pržili luk dodajte još malo ulja, pa tu stavite tikvice, i
dinstajte ih dok malo ne omekšaju ili, ukoliko puste vodu, dok ona ne ispari.
Skloniti sa šporeta, izvaditi tikvice iz ulja, i dodati ih u posudu sa
proprženim lukom. Začiniti biberom, peršunom, kuminom i posoliti.
- Kuvanu leblebiju usitniti (u tu svrhu koristim seckalicu). Staviti je u
posudu sa tikvicom. Dodati lan koji ste maločas potopili i prezle. Sve lepo
sjediniti. Dodati još soli, ukoliko je potrebno.
- Smesu staviti u frižider na 10-ak minuta.
- Pleh prekriti papirom za pečenje.
- Od dobijene smese pažljivo rukama oblikovati burgere i ređati ih na
pleh. Malo ih poprskati uljem i peći u rerni zagrejanoj na 200˚C, 15-20
minuta, odnosno, dok ne porumene i sa jedne i sa druge strane. Nakon 10-ak
minuta pečenja, burgere sam okrenula kako bi se podjednako ispekli sa obe
strane. To je potrebno uraditi pažljivo, jer su burgeri vrlo mekani.
Iako su pečeni u rerni, ovi burgeri su jako
sočni! Par njih je ostalo za sutradan, pa sam ih podgrejala na tiganju, na
sasvim malo ulja, i tako su dobili finu koricu, pa su, čini mi se, bili još
ukusniji nego prvog dana! Jako lepo idu uz neki pita-hleb, tortilje ili naan
hleb. Ukoliko ne postite i niste vegan, možete ih služiti uz kiselo mleko ili
kiselu pavlaku.
Do narednog recepta,
*Originalni recept nalazi se ovde.
Jako fino izgledaju , vjerujem i da su ukusni . Jedna mala sugestija, sledeci put kad budes kuvala leblebiju nemoj je soliti nikako i videces da ce se kuvati krace. Kad su gotove kuvane onda ih solis . Prijatno ! Pozdrav :)
ОдговориИзбришиHvala Vam puno! :) Da, jako su ukusni, često ih pravim! :D
ИзбришиJa je ni ne solim, svejedno se dugo kuva. :/ Kuvam je duže nego pasulj, verujte. U početku sam je solila, ali se ne sećam koliko se dugo tada kuvala...