Kremasti vege burgeri


Ove veganske pljeskavice su me potpuno osvojile, kako svojim ukusom, tako i svojom finom, kremastom teksturom.

Bez mnogo truda i bez previše sastojaka, može se napraviti jedno jako fino jelo, koje bi se, iskreno verujem, dopalo i onima koji nisu vegani. Nešto slično falafelu, ali ipak i dosta drugačije, a sve to zbog rendane tikvice koja jako doprinosi pre svega teksturi burgera, dok ukus najviše određuju začini.
 

Sastojci (za 6-7 burgera):

200 g narendanih tikvica, oceđenih od viška vode
250 g kuvane leblebije
1/2 veće glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike mlevenog lana
6-7 kašika vode
30 g prezli
malo svežeg peršuna
1/2 kašičice kumina
malo sveže mlevenog crnog bibera
so po ukusu
malo suncokretovog ulja


Priprema:

- Ukoliko koristite sirovu leblebiju, nju je potrebno potopiti u vodu (oko 100 g) veče pre pripreme burgera. Sutradan samo tu vodu prospete, par puta isperete leblebije i onda ih stavite da se kuvaju. Uvek proveravajte da li imaju dovoljno vode, i po potrebi skidajte kašikom penu koja se bude stvarala na površini. Kod mene se leblebija kuva prilično dugo, 2-3 sata. Ukoliko koristite onu iz konzerve, to će vam olakšati posao.
- Što se tikvica tiče, koristila sam zamrznute rendane tikvice, koje sam, nakon što su se odmrzle, ocedila od viška tečnosti. Ukoliko se koristi sveža tikvica, treba je oljuštiti, narendati i posoliti, pa nakon 20-30 minuta iscediti tečnost iz nje.
- Semenkama lana dodati 6-7 kašika hladne vode, promešati i ostaviti sa strane.
- Na ulju propržiti sitno seckani crni luk dok ne omekša i počne da menja boju. Dodati mu sitno iseckan beli luk, pržiti svega pola minuta, odnosno, dok beli luk ne zamiriše, i skloniti sa šporeta. Luk prebaciti u neku posudu. U tiganj u kojem ste pržili luk dodajte još malo ulja, pa tu stavite tikvice, i dinstajte ih dok malo ne omekšaju ili, ukoliko puste vodu, dok ona ne ispari. Skloniti sa šporeta, izvaditi tikvice iz ulja, i dodati ih u posudu sa proprženim lukom. Začiniti biberom, peršunom, kuminom i posoliti.
- Kuvanu leblebiju usitniti (u tu svrhu koristim seckalicu). Staviti je u posudu sa tikvicom. Dodati lan koji ste maločas potopili i prezle. Sve lepo sjediniti. Dodati još soli, ukoliko je potrebno.
- Smesu staviti u frižider na 10-ak minuta.
- Pleh prekriti papirom za pečenje.
- Od dobijene smese pažljivo rukama oblikovati burgere i ređati ih na pleh. Malo ih poprskati uljem i peći u rerni zagrejanoj na 200˚C, 15-20 minuta, odnosno, dok ne porumene i sa jedne i sa druge strane. Nakon 10-ak minuta pečenja, burgere sam okrenula kako bi se podjednako ispekli sa obe strane. To je potrebno uraditi pažljivo, jer su burgeri vrlo mekani.
 

Iako su pečeni u rerni, ovi burgeri su jako sočni! Par njih je ostalo za sutradan, pa sam ih podgrejala na tiganju, na sasvim malo ulja, i tako su dobili finu koricu, pa su, čini mi se, bili još ukusniji nego prvog dana! Jako lepo idu uz neki pita-hleb, tortilje ili naan hleb. Ukoliko ne postite i niste vegan, možete ih služiti uz kiselo mleko ili kiselu pavlaku


Do narednog recepta,

Prijatno!

*Originalni recept nalazi se ovde.

Коментари

  1. Анониман07 март, 2020 15:38

    Jako fino izgledaju , vjerujem i da su ukusni . Jedna mala sugestija, sledeci put kad budes kuvala leblebiju nemoj je soliti nikako i videces da ce se kuvati krace. Kad su gotove kuvane onda ih solis . Prijatno ! Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam puno! :) Da, jako su ukusni, često ih pravim! :D
      Ja je ni ne solim, svejedno se dugo kuva. :/ Kuvam je duže nego pasulj, verujte. U početku sam je solila, ali se ne sećam koliko se dugo tada kuvala...

      Избриши

Постави коментар