Skonsi sa sremušem (ili vlašcem)


Predivne pogačice sa sirom, obogaćene sremušem ili vlašcem. Fine teksture, mirisne i jako ukusne.


Recept za ovo pecivo pronašla sam na blogu Moje grne, malo ga izmenila, i tako ga prenosim vama. U originalu, skonsi se prave sa sremušem, pa ih i ja vrlo rado tako pravim, ali samo dok sezona sremuša traje. Sada, kada ga nema, pogačice vrlo često pravim sa vlašcem. I tako su veoma ukusne!


Sastojci:

oko 250 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 ravna kašičica soli (ili malo manje, ukoliko je sir slaniji)
35-40 g suncokretovog ulja
90 g mrvljenog sira + još malo za posipanje (može i rendani kačkavalj)
1 jaje
7-8 punih kašika jogurta (ili 4 kašike mleka + 4 kašike jogurta) + za premazivanje
30 g svežeg sremuša (ili 20-25 g svežeg vlašca, odnosno, po sopstvenoj želji. Ukus mu je dosta blaži od ukusa sremuša.)


Priprema:

- U jednoj posudi sjediniti brašno (230 g), so i prašak za pecivo.
- U drugoj posudi umutiti jaje, dodati jogurt i sjediniti.
- U posudu sa brašnom dodati ulje, sir, jaje sa jogurtom, i, na kraju, sitno seckani sremuš (ili vlašac). - Po potrebi dodavati brašno, i umesiti testo koje se ne lepi za ruke. Razviti ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, ne previše tanko, i okruglom modlom vaditi pogačice, ili nožem rezati pravougaonike željene veličine. 
- Ređati ih na pleh prekriven papirom za pečenje. Premazati ih sa malo jogurta ili mleka i posuti sirom ili rendanim kačkavaljem. 
- Peći u rerni zagrejanoj na 200°C, 15-ak minuta, odnosno, dok ne dobiju rumenu boju i odozgo i odozdo.


Pogačice možete jesti i tople i hladne. Ponekad ostavim nekoliko komada za sutradan, a one i tada budu mekane i ukusne. Često ih pravim jer su tako jednostavne, a vrlo ukusne. Spolja su blago hrskave a iznutra mekane i vazdušaste. Ukoliko ih probate, obavezno mi javite utiske. Na fejsbuku me potražite ovde.  
 

Skonsi sa vlašcem

Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари