Skonsi sa sremušem (ili vlašcem)
Predivne pogačice sa sirom, obogaćene
sremušem ili vlašcem. Fine teksture, mirisne i jako ukusne.
Recept za ovo pecivo pronašla sam na
blogu Moje grne, malo ga izmenila, i tako ga prenosim vama. U originalu, skonsi
se prave sa sremušem, pa ih i ja vrlo rado tako pravim, ali samo dok sezona
sremuša traje. Sada, kada ga nema, pogačice vrlo često pravim sa vlašcem. I
tako su veoma ukusne!
Sastojci:
oko 250 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 ravna kašičica soli (ili malo manje, ukoliko je sir slaniji)
35-40 g suncokretovog ulja
90 g mrvljenog sira + još malo za posipanje (može i rendani kačkavalj)
1 jaje
7-8 punih kašika jogurta (ili 4 kašike mleka + 4 kašike jogurta) + za premazivanje
30 g svežeg sremuša (ili 20-25 g svežeg vlašca, odnosno, po sopstvenoj želji. Ukus mu je dosta blaži od ukusa sremuša.)
1 kesica praška za pecivo
1 ravna kašičica soli (ili malo manje, ukoliko je sir slaniji)
35-40 g suncokretovog ulja
90 g mrvljenog sira + još malo za posipanje (može i rendani kačkavalj)
1 jaje
7-8 punih kašika jogurta (ili 4 kašike mleka + 4 kašike jogurta) + za premazivanje
30 g svežeg sremuša (ili 20-25 g svežeg vlašca, odnosno, po sopstvenoj želji. Ukus mu je dosta blaži od ukusa sremuša.)
Priprema:
- U jednoj posudi sjediniti brašno (230
g), so i prašak za pecivo.
- U drugoj posudi umutiti jaje, dodati jogurt i sjediniti.
- U posudu sa brašnom dodati ulje, sir, jaje sa jogurtom, i, na kraju, sitno seckani sremuš (ili vlašac). - Po potrebi dodavati brašno, i umesiti testo koje se ne lepi za ruke. Razviti ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, ne previše tanko, i okruglom modlom vaditi pogačice, ili nožem rezati pravougaonike željene veličine.
- U drugoj posudi umutiti jaje, dodati jogurt i sjediniti.
- U posudu sa brašnom dodati ulje, sir, jaje sa jogurtom, i, na kraju, sitno seckani sremuš (ili vlašac). - Po potrebi dodavati brašno, i umesiti testo koje se ne lepi za ruke. Razviti ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, ne previše tanko, i okruglom modlom vaditi pogačice, ili nožem rezati pravougaonike željene veličine.
- Ređati ih na pleh prekriven papirom za pečenje.
Premazati ih sa malo jogurta ili mleka i posuti sirom ili rendanim kačkavaljem.
- Peći u rerni zagrejanoj na 200°C, 15-ak minuta, odnosno, dok ne dobiju rumenu
boju i odozgo i odozdo.
Pogačice možete jesti i tople i hladne. Ponekad
ostavim nekoliko komada za sutradan, a one i tada budu mekane i ukusne. Često
ih pravim jer su tako jednostavne, a vrlo ukusne. Spolja su blago hrskave a
iznutra mekane i vazdušaste. Ukoliko ih probate, obavezno mi javite utiske. Na
fejsbuku me potražite ovde.
Skonsi sa vlašcem |
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар