Mafini sa jabukom i čokoladom

Mirisni, sočni, mekani, ukusni... Jedna jabuka, malo cimeta i čokolada pretvaraju obične mafine u prekrasnu poslasticu!


Jesen i zima su mi godišnja doba kada kolači sa jabukama i cimetom najviše prijaju! Iako nam dani više liče na prolećne, prohladne jesenje večeri stvorene su za šolju čaja i domaće kolače. Naravno, onome kome ne smeta da uveče jede slatkiše! :)
Ovi mafini će vam oduzeti jako malo vremena i tražiće vam malo sastojaka, ali i pored toga biće izvanredni! Da ne dužim mnogo, prelazimo na recept! Ja sam ga pronašla ovde


Sastojci:

250 g brašna
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
1 jaje
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
200 ml jogurta
80 ml suncokretovog ulja
1 veća jabuka
malo cimeta (oko 1/3 kašičice)
čokolada za kuvanje (60 g)


Priprema:

Jabuku oljuštiti pa sitno narendati (ili usitniti u seckalici) i ostaviti sa strane. Čokoladu iseći na kockice i odložiti.
U jednoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, so i cimet. U drugoj posudi umutiti jaje viljuškom, dodati šećer i vanilin šećer, pa sjediniti. Potom dodati i ulje, sjediniti smesu, zatim uliti jogurt i sve lepo promešati. Nakon toga, postepeno dodavati brašno iz prve posude i smesu sjediniti viljuškom/kašikom. Na kraju umešati narendanu jabuku, pa promešati.
U svaku rupu kalupa za mafine staviti papirnu korpicu za pečenje, pa u njih rasporediti dobijenu smesu. Komadiće čokolade staviti preko smese, pa uz pomoć kašike umešati ih u testo.
*Razlog zbog kojeg odmah ne umešam čokoladu u testo je taj što ne žele svi mafine sa čokoladom, ali i zato da bi je bilo bar približno podjednako u svakom mafinu. Vi možete čokoladu odmah dodati u testo, nakon što u njega umešate jabuku.
Mafine peći u rerni zagrejanoj na 190˚C 15 - 20 minuta, odnosno, dok ne dobiju lepu rumenu boju.
*Nakon 10 minuta pečenja, možete smanjiti temperaturu na 175˚C i ispeći ih do kraja. Obavezno proveravajte čačkalicom kakvi su iznutra. Ne bi trebalo da bude mokra od testa kada je izvadite iz mafina, ali će na njoj biti malo vlažnih mrvica, to da znate, jer im jabuka daje vlažnost i sočnost.
Nakon vađenja iz rerne, mafine ostaviti u kalupu 10-ak minuta, pa ih izvaditi.


Mafini su jako ukusni i topli i hladni. Najveća razlika je ta što, kada su topli, čokolada je u tečnom stanju, a vrati se u čvrsto stanje kada se mafini potpuno ohlade. Sutradan su mafini podjednako sveži, mekani i vazdušasti, a treći dan nisu dočekali, pa ne znam kakvi bi bili tada, ali ne sumnjam da bi i tada bili kao da su tek napravljeni. Verujem da je jabuka odgovorna za tu njihovu mekoću i sočnost, ali mi se čini da su inače mafini koji se prave sa jogurtom (a ne mlekom) mekši i duže ostaju sveži. Tu teoriju ću još morati da ispitam. :)


Jedni od najlepših mafina koje sam pravila, ispunjavaju sve uslove koje kod ove vrste kolača tražim: mekani su, sočni, dugo ostaju sveži, i, naravno, predivnog su ukusa! Pretpostavljam da se ova smesa može ispeći i u nekoj tepsiji i kasnije rezati kao kolač. Tačno je da mafini imaju neku posebnu draž, ali, ako nemate kalup, to nije razlog da ne uživate u prelepom kolaču! :)
 

Ukoliko isprobate recept, javite mi utiske, znate da volim da ih čitam! :) Šaljite mi i fotografije mafina (ili kolača, ukoliko se opredelite za tu varijantu) u inbox stranice, a ja ću ih objaviti u posebnom albumu namenjenom samo vašim fotografijama.


Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари

Постави коментар