Tart sa brokolijem

Za sve ljubitelje brokolija (i za one koji će to tek postati)! Donosim vam dve varijante jednog recepta, gde se razlike odnose na testo, dok nadev uvek ostaje isti. Međutim, sastav kore bitno utiče na ukus celokupnog tarta, a jedna verzija bi se mogla okarakterisati kao zdravija i bogatija, dok se u drugoj dobija testo koje je prhkije i u prvi plan stavlja nadev. Pišem vam obe, a vi ćete praviti onako kako želite. Ups! da, tu je i treća verzija, setih se. Pa, da krenemo! :)


Moj tart nije iz kalupa za tart, pa mu zato kora nije onako lepo rebrasta, ali ima odlike tarta, jer predstavlja neku vrstu pite sa nadevom, bez gornje kore. Ovo je jedan stari recept koji sam vremenom dosta izmenila. Vreme je da i vas upoznam sa njim, verujem da će vam se svideti. Prvo vam pišem sastojke za klasičnu verziju, sa belim brašnom, a kasnije ću u napomenama staviti uputstva za još dva načina na koje ga možete napraviti.


Sastojci:

Za testo:

250 g mekog brašna
1 jaje
90 g kisele pavlake
80 ml suncokretovog ulja
1 kesica praška za pecivo
pola kašičice soli

Za nadev:

blanširani brokoli (200-300 g)
90 g kisele pavlake
1 jaje
50 ml mleka (ili jogurta)
1/3 do 1/2 kašičice soli
crni biber
beli luk u granulama ili u prahu (po ukusu)
kačkavalj (50-100 grama)


Priprema:

U jednoj posudi promešati brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umutiti jaje viljuškom, dodati ulje, promešati, pa dodati pavlaku i sve lepo sjediniti. Toj smesi postepeno dodati sadržaj iz prve posude i zamesiti testo. Po potrebi dodati još malo brašna, ali testo ne treba previše mesiti, jer je takve teksture da to baš nije ni moguće. Oblikovati ga u loptu. Tepsiju ili kalup prečnika 24 ili 26 cm premazati uljem i posuti brašnom. U njega staviti testo, i rukama ga spljoštiti, prekriti celo dno tepsije i oblikovati ga tako da krajevi testa idu uz zidove tepsije, do polovine njene visine. To je osnova preko koje nanosimo fil.
Blanširani brokoli iskidati na cvetove i ređati preko testa tako da cela njegova površina bude prekrivena.
U jednoj posudici umutiti jaje, dodati so, biber i beli luk, zatim pavlaku, i lepo sjediniti smesu. Na kraju dodati mleko (ili jogurt), promešati, i time preliti brokoli. Najbolje je kašikom rasporediti fil, kako bi ga bilo svuda.
Tart staviti u rernu zagrejanu na 200˚C. Pred kraj pečenja, kada ivice testa imaju rumenu boju, a nadev je fino zapečen, izvaditi tart i po njemu rasporediti rendani ili na listiće iseckani kačkavalj, i vratiti u rernu na par minuta (možete je i isključiti) da se kačkavalj otopi.
Pečeni tart ostaviti da se malo prohladi, seći na trouglove, i uživati!
Jako je lep i sutradan. Ja ga u tom slučaju čuvam u frižideru i izvadim ga oko pola sata pre jela.

Pečen u tepsiji prečnika 24 cm.

Napomene:

1. Polovinu belog brašna možete zameniti integralnim brašnom.


2. Koru možete napraviti  na još jedan način, a za to vam je potrebno:

- 50 g lanenog semena
- 50 g ječmenih pahuljica
- 70 g integralnog brašna
- 80 g belog brašna
- 1 jaje
- 90 g kisele pavlake
- 50 ml suncokretovog ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- pola kašičice soli

Laneno seme i ječmene pahuljice treba samleti kako bi se dobilo nešto slično brašnu, i to pomešati sa integralnim brašnom i polovinom belog brašna. Ostatak belog brašna dodajte po potrebi, jer se može desiti da vam bude potrebno nešto manje, ili pak više od 80 g. Dalji postupak izrade je isti kao kada se radi samo sa belim brašnom.

Pečen u tepsiji prečnika 26 cm.
3. Ukoliko želite, u testo, kao i u nadev, možete staviti po dva jajeta, ali biste u tom slučaju morali dodati još malo brašna. Ako mene pitate, čini mi se bespotrebnim kada je u pitanju testo (a, ako se ipak odlučite za to, kada pravite osnovnu verziju, sa belim brašnom ili belim i integralnim, ne morate staviti u testo celu kesicu praška za pecivo, već pola), ali u fil možete staviti i dva, ako želite da bude bogatiji i da ga ima više.

4. Količinu kačkavalja odredite sami, jer ni ja nikada ne stavljam isto. Bitno je da obuhvati skoro celu površinu tarta, makar i u tankom sloju, ne treba preterivati. Ako ga ne volite, slobodno ga izostavite.

5. Umesto belog luka u granulama, možete koristiti i svež (čen ili dva, kako volite), ali je njega potrebno narendati, jer, kada se samo sitno isecka nožem, kasnije se oseti pod zubima, a meni se to baš i ne dopada.


Ne mogu da odlučim kakav tart mi se najviše sviđa, jer je divan za kakvu god koru se odlučila. Kada je samo sa belim brašnom, onda je ona najviše prhka, posebno po obodu, što je baš lepo, dok je sa mešavinom semenki, pahuljica i brašna malo suvlja i teža, ali taaako bogatog ukusa! Ako želite da prevladavaju ukus brokolija, belog luka i kačkavalja, onda je najbolje da napravite verziju sa belim brašnom, ili kombinaciju belo+integralno. A, ako biste mix različitih tekstura i preplitanje divnih ukusa, a ujedno i nešto zdravije, onda je treća varijanta za vas. :)


Jako se radujem vašim utiscima, verujem da će vam se tart svideti koliko i meni. Na fejsbuku me potražite ovde. 


Do narednog recepta,

Prijatno! 

Коментари