Pita sa višnjama i pudingom od vanile

Božanstvena pita sa hrskavim koricama i kremastim punjenjem sa ukusom vanile, osvežena kiselkastim višnjama. Divnog ukusa i fine teksture, oduševiće sve ljubitelje slatkih pita.


Razmišljala sam da li da ovoj poslastici dam ime pita ili štrudla, pa odlučih da ipak bude pita, kad se već pravi sa korama za pitu. :) Ipak, ovo nikako nije obična slatka pita, ovo je pravo kremasto-vanilasto-višnjasto zadovoljstvo. 😊


Sastojci:

500 g kora za pitu

Za prvi fil:

2 jajeta
6 kašika šećera
150 ml suncokretovog ulja
200 ml jogurta

Za drugi fil:

1 l mleka
9 kašika šećera
višnje (300 - 400 g)

C Šećer u prahu, za posipanje


Priprema:

Višnje očistiti od koštica, ocediti od tečnosti koju puste, i posuti jednom kašikom C Pšeničnog griza.
Skuvati u mleku tri C pudinga sa ukusom vanile, uz dodatak šećera, po uputstvu sa kesice. Ostaviti puding da se malo prohladi (ne sasvim), uz povremeno mešanje.
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u sneg, dodati šećer i mutiti još par minuta. Zatim, ne prekidajući mućenje, dodati jedno po jedno žumance, postepeno dodavati ulje, zatim jogurt, i na kraju, C Pšenični griz pomešan sa C Praškom za pecivo. Lepo sjediniti. To će biti fil za premazivanje kora.
Kore prebrojati i podeliti u 4 špila, za 4 rolata. Kod mene je bilo 2 rolata sa 5, i 2 rolata sa po 6 kora.
Staviti prvu koru na radnu površinu, naneti na nju 2-3 kašike pripremljenog fila, lepo ga razmazati uz pomoć kuhinjske četkice, i tako uraditi i sa preostalim korama iz prvog špila, stavljajući ih jednu na drugu, do poslednje, koju ne treba premazivati na ovaj način.
Na polovinu poslednje kore (duža strana kore treba biti okrenuta prema vama, tako će rolati biti duži) naneti četvrtinu pripremljenog pudinga, lepo rasporediti, a potom četvrtinu višanja rasporediti preko pudinga ravnomerno duž kore, u jednu liniju, s tim da treba ostaviti razmak od oko 2 cm od ruba kore do višanja. Tako će se višnje naći u sredini rolata, i u svakom parčetu će ih biti podjednako. Umotati u rolnu i staviti na pleh podmazan suncokretovim uljem. Postupak ponoviti i sa preostala tri dela kora.
Ostatkom fila (meni je ostalo, najmanje, 5, 6 kašika) lepo premazati rolate i peći u rerni zagrejanoj na 175˚C, dok ne porumene.
Pečenu i prohlađenu pitu seći na parčad i posuti C Šećerom u prahu.


Pita je jako ukusna, kremasta i sočna, mene na trenutke podseti na krempitu. Dok je topla, fino je hrskava spolja, a kada se potpuno ohladi bude mekana, ali nikako gnjecava, o tome nema ni govora. Stajanjem ne gubi na kvalitetu, pa je sutradan podjednako divna.


Ovakva pita može se praviti i samo sa pudingom, ali meni je još lepša ovako sa višnjama koje divno idu uz ukus vanile. Sve tako lepo uklopljeno više podseća na neku pravu poslasticu koja bi se mogla naći u poslastičarnici, nego na običnu pitu. Već planiram da je ponovo pravim. :)


Ukoliko isprobate recept, pišite mi svoje utiske. Verujem da ćete i vi biti oduševljeni. ♡ Na fejsbuku me potražite ovde. 


Do narednog recepta,

Prijatno!


*Recept je realizovan u saradnji sa C Slatka tradicija.

Коментари