,,Pamuk'' pogača sa kiselom pavlakom

Kada je jednom budete probali, biće to ljubav na prvi zalogaj. Bar je tako bilo kod mene. Pogača prelepog izgleda, mekana, sunđerasta i neverovatno ukusna, postala je čest gost na mom stolu. Nadam se da će uskoro krasiti i vašu trpezu. ♡


Pravi se lako, od malo sastojaka, a i pored toga deluje vrlo otmeno i svečano. Samo jedan tanak sloj putera i kisele pavlake daje joj mekoću, po kojoj je i dobila naziv. Recept sam pronašla na blogu Minjina Kuhinjica, pa ću ga tako i preneti, jer gotovo ništa nisam promenila. 


Sastojci:

Za testo:

250 ml mleka
1 puna kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca
1 jaje
100 ml suncokretovog ulja
1 kašičica soli
550 g brašna T-400

Za premazivanje testa:

50 g kisele pavlake sa 20% mlečne masti
30 g putera (ili margarina)

Za premazivanje i posipanje pogače:

1 jaje
susam
lan
 


Priprema:

U toplo mleko sipati kvasac, dodati šećer i pola kašičice brašna, lepo promešati, poklopiti i ostaviti da kvasac nadođe.
U većoj posudi umutiti jaje, dodati ulje i lepo sjediniti. Dodati, potom, i kašičicu soli, te sve lepo umutiti. U tu smesu dodati nadošli kvasac, pa, uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo. Pokriti čistom krpom i ostaviti ga na toplom mestu pola sata, da naraste.
Naraslo testo podeliti na dva jednaka dela i oblikovati ih u jufkice.
Pripremiti tepsiju prečnika 26 cm (ili 28). Na dno staviti papir za pečenje, a stranice lepo premazati uljem. Puter (margarin) otopiti.
Jednu jufku oklagijom razviti u krug prečnika oko 30 cm. Premazati ga otopljenim puterom uz pomoć četkice, a potom, preko, kašikom ravnomerno naneti i kiselu pavlaku. Razvući i drugu jufku u krug iste veličine, pa staviti preko namazanog testa. Oklagijom sada još malo razvući testo, i iseći ga na 16 trouglova. Svaki trougao urolati u kiflicu.
Na sredinu tepsije staviti jednu kiflicu, pa oko nje još četiri. Potom, okolo ređati sve preostale kiflice. Pokriti dobijenu pogaču krpom i ostaviti na toplom bar pola sata. Kiflice će lepo narasti i ispuniti tepsiju. Neposredno pre pečenja premazati pogaču umućenim jajetom i posuti semenkama susama i lana.
Pogaču peći u rerni zagrejanoj na 200˚C oko 5 minuta, a potom smanjiti temperaturu na 175 -180˚C i ispeći do kraja.
Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije i umotati u čistu krpu.



Ovu pogaču nekako najčešće pravim popodne/uveče, tako da nekoliko kiflica ostane za doručak. Ukoliko ih umotate u krpu i stavite u kesu, potpuno će očuvati svežinu i biti i dalje mekane kao i prvog dana.


Ne bih više da je hvalim, da ne budem dosadna, videćete i sami koliko je divna, ako odlučite da je napravite. U tom slučaju, pišite mi svoje utiske i šaljite fotografije. Na fejsbuku ćete me naći ovde. :)


Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари