24.10.2017.

Focaccia (Fokača) sa paradajzom i sirom



Aromatičan italijanski hleb koji obožavam! Nadam se da ćete ga i vi zavoleti kada isprobate ovaj recept.


Na kulinarskim blogovima može se naći puno recepata za fokaču. Ima ponekih razlika među njima, ali u osnovi, fokača bi trebalo da bude tanak hleb, po teksturi sličan testu za picu. Kada su u pitanju prelivi za fokaču, osnovu čine maslinovo ulje i ruzmarin, ali se ona nadograđuje raznim sastojcima: maslinama, belim lukom, paradajzom, sušenim paradajzom, sirom, začinima... Kada sam prvi put pravila ovaj hleb, pravila sam ga po divnom receptu sa bloga Ja u kuhinji. Radi se o posnoj verziji fokače koja je preukusna, mekana i sočna! Ali, kako se uvek nekako desi da je pravim uveče, onda je ni ne fotografišem, pa zato nema ni objavljenog recepta. Ovu o kojoj danas pišem takođe nisam planirala da uslikam, ali mi se jako svidela, pa sam ipak morala. :) Zato, iako fotografije nisu baš tako sjajne, nadam se da će vas ipak privući da i vi isprobate recept. Pronašla sam ga na blogu Milin kuvar blog.


Sastojci za testo:

oko 500 g brašna T400
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
pola kesice suvog kvasca (5 g)
oko 300 ml tople vode
3+3 kašike maslinovog ulja

Sastojci za toping:

2 paradajza srednje veličine
sir po želji (ja sam stavila jednu kockicu kravljeg sira)
3 kašike maslinovog ulja
beli luk u prahu
začinsko bilje (ruzmarin, bosiljak, origano)
mleveni crni biber
so


Priprema:

U većoj posudi pomešati prosejano brašno, so, šećer i suvi kvasac. Dodati toplu vodu, 3 kašike ulja i zamesiti meko testo (vodu dodavati postepeno da testo ne bude previše lepljivo). Prebaciti na radnu površinu, pa uz dodavanje brašna po potrebi, formirati testo koje se blago lepi za ruke. U čistu činiju sipati 3 kašike ulja, pa preko staviti formirano testo i dobro ga uvaljati sa svih strana. Pokriti krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji. Nakon toga, na plehu razvući naraslo testo rukama (pleh podmazati uljem).  Ja sam ga razvukla na gotovo celu površinu pleha, pa je ispala skoro četvrtasta. Takođe, u originalu stoji da se testo odmah po razvlačenju treba izbockati prstima, ali ja sam sačekala 15-ak minuta da testo odstoji u plehu i potom ga izbockala, a dok je testo stajalo pripremila sam toping: sitno sam iseckala paradajz očišćen od središnjeg dela, zatim ga pomešala sa 3 kašike maslinovog ulja, belim lukom u prahu, i suvim začinima (ruzmarinom, bosiljkom i origanom). Takvu mešavinu treba rasporediti preko fokače i ostaviti je da odstoji oko 30 minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
 

Fokača je kod mene baš narasla, možda više nego što treba, ali to uopšte nije smetalo. Testo je prelepo, mekano i vazdušasto, a ukus je sjajan! Čak i sutradan bude jako lepa! Pošto sam stavila i origano, a tu su i paradajz i sir, ukus je malo podsećao na picu. Ja mogu da jedem samo nju kao samostalan obrok, ne treba mi ništa drugo. Ukoliko želite posnu verziju, samo izbacite sir. Pa, i kada je samo sa maslinovim uljem, ruzmarinom i belim lukom, opet je divna! 😊


Ukoliko odlučite da isprobate recept, pišite mi svoje utiske u komentarima, ili na fejsbuk stranici.

Do narednog recepta,

Prijatno!
 

Нема коментара:

Постави коментар