Rum-štrudla sa orasima i cimetom


Zima je opet tu?! ☔ Pa, dobro, kad je već svratila, dočekajmo je kako dolikuje! :)


Za sve ljubitelje štrudli, evo jedne divne, sa aromom ruma i bogatim orašastim filom.

Ovde sam iskombinovala dva recepta: testo radim po jednom, fil po drugom. Štrudla je jako mekana, ukusna, topi se u ustima. Evo kako da je napravite:


Sastojci:

Za testo:

125 ml vode
125 ml mleka
700-800 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 jaje
100 ml suncokretovog ulja
2 i po kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
malo sirćeta

Za nadev:

500 g mlevenih oraha
150 g šećera (ili po ukusu)
200 ml kipućeg mleka
1 kašičica cimeta
2 kašike ruma (ili 1 kesica Dr Oetker šećera sa rumom)
1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Mleko i vodu stopliti i pomešati. U to dodati kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna, te ostaviti da nadođe. Pomešati polovinu pripremljenog brašna sa jajetom i uljem, dodati šećer, vanilin šećer i malo sirćeta. Zatim, u smesu dodati nadošli kvasac. Postepeno dodajući preostalo brašno, zamesiti glatko, srednje tvrdo testo. Ostaviti ga da nadođe, zatim ga premesiti i opet ostaviti da se udvostruči.
Za to vreme pripremite fil: mlevene orahe pomešati sa cimetom i rumom. U drugu posudu uliti mleko, dodati šećer, vanilin šećer (i, u slučaju da koristite šećer sa rumom, a ne rum, dodajte i njega u mleko) i staviti na šporet da proključa. Kipućim mlekom preliti orahe i lepo sjediniti.
Udvostručeno testo podeliti na dva dela. Svaku razvući u oblik pravougaionika, premazati filom, uviti u štrudlu i staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Štrudle premazati uljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumene. Kad se ohlade, seći i, po želji, posuti šećerom u prahu.


Može vam se učiniti da će vam priprema ovog slatkiša odneti puno vremena, ali, isplati se. Dobićete dve velike štrudle koje ćete jesti dva, dva i po dana. 😀 A, kako stoji tako je sve lepša i lepša. Mislim da je ne treba seći toplu, već biti strpljiv (koliko god to bilo teško) i sačekati da se prohladi. Ako ne volite rum ili cimet, slobodno izostavite. S druge strane, možete dodati i nešto po svojoj volji (neki začin, suvo grožđe...).
Jedna dobra starinska poslastica uz koju se najbolje uživa u ovim kišnim danima, a još ako joj dodate šolju čaja i omiljenu knjigu, onda ova nezvana zima i nije tako loš gost. 😊


Do narednog recepta,


Prijatno! 


Коментари